Dekan Fakultete za strojništvo Jože Duhovnik ocenjuje, da superračunalnik HPC ponuja občuten kakovosten preskok za fakulteto. Meni, da so danes superračunalniki nujna tehnična infrastruktura za izvajanje računalniško podprtih simulacij realnih problemov in so zato nepogrešljivi za znanstveno raziskovanje na inženirskih področjih predvsem pa strojništva.

Najnovejša pridobitev fakultete pa ne bo namenjena zgolj interni uporabi, ampak bo zmogljivosti superračunalnika HPC lahko uporabljala tako domača znanstvena in industrijska strokovna kot tudi mednarodna univerzitetna javnost.

Sistem HPC bo pomembno prispeval tudi k izvedbi kakovostnega bolonjskega študija 2. in 3. stopnje, ki bo v tem pogledu primerljiv z najboljšimi evropskimi tehniškimi univerzami, kot so na primer tehniške univerze München, Delft in Aachen.

"Pomembno je, da lahko študentom ponudimo realno napredno raziskovalno okolje. Program strojništvo druge stopnje predvideva, da bo vsak diplomant - magister strojništva pridobil izkušnje z delom na superračunalniku," je po navedbah fakultete ocenil Duhovnik.

Zagon delovanja sistema HPC bo predvidoma v začetku septembra.