Kot piše Telegraph, so strokovnjaki IPCC eno od merilnih postaj namestili v bližino zunanje enote klimatske naprave, ena naj bi se nahajala v neposredni bližini sežigalne peči, postaja na rimskem letališču pa naj bi celo zajemala tople izpuste mimo vozečih letal. Watts je v svojem poročilu navedbe podkrepil tudi s fotografijami.

Britanski časnik poleg tega tudi navaja, da so nekatera merilna mesta nespremenjena že preko 150 let in so podatki zaradi postopne urbanizacije območij irelevantni. Telegraph tako izpostavlja merilno mesto na Manchestrskem letališču, ki je bilo ob postavitvi postaje obkroženo s kmetijskimi površinami, večinoma s polji. Danes je območje že močno urbanizirano, merilno postajo pa obdajajo številne ogrevane stavbe.

IPCC sicer s pomočjo meritev na ustaljenih merilnih mestih pripravlja poročila in napovedi o podnebnih spremembah. Meritve so tako med drugim pokazale, da se je povprečna temperatura v zadnjih letih že dvignila za 0,7 stopinje Celzija, do leta 2100 pa naj bi še naraščala, kar bi za življenje na Zemlji lahko imelo uničujoče posledice.

Napaka ni prva

Sicer pa to ni prva napaka v delu IPCC, ki so jo odkrili znanstveniki. Na vprašljivo znanstveno vrednost ocene o tem, da bodo himalajski ledeniki izginili do leta 2035, je že pred časom opozorila ameriška revija Science. Štirje priznani glaciologi in hidrologi so v reviji zapisali, da gre za napako, ki izvira iz poročila nevladne okoljske organizacije WWF.

Ta naj bi v ruskem tisku našla časopisni članek o neobjavljeni znanstveni raziskavi, kjer pa je pri napovedi prihodnjega stanja ledenikov v Himalaji prišlo do napake v navajanju letnic - navedeno je bilo leto 2035 namesto 2350.

Vodja IPCC Rajendra Pachauri je nato priznal, da gre za "obžalovanja vredno napako", ki je bila posledica nespoštovanja ustaljenih pravil. "Prišlo je do napake, vendar bomo v vseh naslednjih poročilih zagotovili večjo doslednost," je zatrdil pred nekaj tedni.

Napaka zbudila pozornost skeptikov

Odkritje napake v poročilu IPCC je sicer zbudilo veliko pozornosti, predvsem pri skeptikih, ki so to označili za "Climategate", pri tem pa navajali elektronsko pošto med člani IPCC, ki po njihovem dokazuje, da so skušali znanstveniki izkriviti dokaze glede ogrevanja ozračja.

Do odkritja napak sicer prihaja v času, ko je IPCC začel maratonski proces priprave petega poročila o oceni stanja, ki bo izšlo v letih 2013 in 2014. Poročilo naj bi se osredotočilo na spremembe gladine morja, vpliv periodično ponavljajočih se vremenskih pojavov, kot je monsunsko obdobje, ter na bolj podroben prikaz regionalnih učinkov podnebnih sprememb.