Kot so pojasnili na fakulteti, so v laboratoriju, ki ga vodi Ivan Bratko, v okviru evropskega FET projekta XPERO razvili inteligentni sistem, ki omogoča, da humanoidni robot Nao sam zgradi "miselni model" svojega okolja. Demonstracijo robota, ki je po navedbah fakultete na razstavi pritegnila največ pozornosti udeležencev in medijev, je razvil Jure Žabkar s skupino študentov.

Robot se giblje v zanj povsem novem svetu, o katerem na začetku ne ve ničesar. Pri tem s svojimi senzorji opazuje spremembe v okolju in samostojno odkriva zakonitosti svojega sveta. Tako se najprej nauči orientacije v svojem prostoru ter osnovnega manipuliranja z objekti.

Posebna odlika robota Nao je, da ob tem odkriva tudi zelo abstraktne pojme, kot sta pojem stabilnosti strukture ali pa teoretični fizikalni pojem prostostne stopnje. Taki pojmi omogočajo robotu bistveno globlje razumevanje svoje okolice, kot ga dosežejo običajni roboti.

Rezultati projekta XPERO so lahko osnova za tehnologijo nove generacije industrijskih robotov, ki jih ne bo treba programirati, ker se bodo programirali sami. V projektu, ki ga sicer koordinira Univerza Bonn-Rhein-Sieg, sodelujejo še partnerji iz Avstrije, Italije, in Francije, so zapisali v sporočilu za javnost.