Veselijo se časa, ko bodo lahko obiskovalci Lune jedli svežo zelenjavo.

Arizonska družba Paragon imenuje te tople grede ''lunarna oaza.'' To je zaprta topla greda, ki zgleda kot kozarec ujet v 46 centimetrov visok tristranski aluminijski okvir.

Narejen je za to, da varno postavi laboratorijsko rastlino na lunino površje in jo ščiti med rastjo.

Predstavniki Paragona trdijo, da do prihodnjih preizkusov ''lunarne oaze'' ne bo prišlo do leta 2012.


''Koloniziranje Lune ali Marsa se zdi tako daleč ampak je pomembno, da naredimo to raziskavo sedaj,'' je povedala predsednica Paragona Jane Poynter za AFP.

Agencija Nasa si je zadala dva nova cilja, in sicer, da se astronavti vrnejo na Luno do 2020 in da pošljejo posadko na Mars do 2030.

''Vesel sem bil, da je ta projekt izvedel Paragon'' je izjavil Gene A. Giacomelli, profesor na univerzi v Arizoni. Giacomelli in njegovi študenti delajo na svoji lastni lunarni topli gredi, ki še ni financirana.

Topla greda na južnem polu, ki se že nahaja tam peto leto, omogoča delavcem, ki živijo na najhladnejšem delu Zemlje, da uživajo paradižnik, papriko, solato, jagode in dišeča zelišča.

''To ni znanstvena fantastika,'' je izjavil Giacomelli. ''Imamo že tehnologijo za vzdrževanje življenja na drugih planetih, če bi le ahko prišli tja.''

Obstaja veliko izzivov za gojenje rastlin v vesolju in največji je ta, da se mora najti dovolj vode, da se lahko vzdržuje stalno posadko.

Poyner je še poudarila: ''Kolonije potrebujejo bio-regenerativni program. Kolonija bo ostala tam. Ni tako, da lahko samo pobereš svojo košaro za piknik in greš domov.''