Po objavi papeževih kontroverznih izjav v medijih, so uporabniki Facebooka – predvsem tisti iz evropskih držav – ustvarili na ducate skupin, kritičnih do njegovega stališča. „Zakaj lahko duhovščina, ki sploh ne sme imeti spolnih odnosov, ljudem narekuje, kako naj se obnašajo? To je tako, kot da bi postala deklica, ki ne uporablja ličil, direktorica podjetja CoverGirl (podjetja, ki izdeluje ličila, op. p.),“ je zapisal eden od članov protestne skupine z imenom Condoms for Pope Benedict XVI.

„Zaskrbljujoče je, da človek, ki je svoje življenje posvetil moralnim vodilom in je nedvomno učen ter inteligenten mož, obenem tako ozkogleden, nespameten in neodgovoren,“ je zapisal član neke druge skupine.

Papeževe izjave so obsodile mnoge dobrodelne in zdravstvene organizacije, pa tudi tudi nekatere države, med drugim Francija, Nemčija in Belgija. Papež klub številnim pozivom svojih izjav ni preklical, v bran pa so se mu postavili nekateri visoki cerkveni dostojanstveniki. Kardinal Angelo Bagnasco, predsednik italijanske škofovske konference je tako za britansko spletno stran Times Online izjavil, da je papež hotel povedati le, da „kondomi niso rešili in tudi ne morejo rešiti problematike Aidsa“.