Trikraki vetrnici v Ajdovščini in Divači sta prvi mali vetrnici v Sloveniji, ki sta priključeni na električno omrežje. Izdelali so ju v škotskem podjetju Proven Energy, ki je vodilni svetovni proizvajalec malih vetrnic, vsaka bo letno proizvedla med 2500 in 5000 kilovatnih ur električne energije - največji izkoristek imata pri hitrosti vetra 15 metrov na sekundo -, kar zadošča za porabo večje družine, je povedal vodja dejavnosti za dobavo električne energije v Elektro Primorska Alan Križaj.

S tem želijo v družbi E3, ki je bila leta 2004 ustanovljena za razvijanje in uvajanje novih tehnologij na področju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, ljudem približati koncept vetrnih elektrarn. Kot poudarjajo, pričakujejo pozitivne odzive, saj tako prispevajo tudi k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Vetrne elektrarne namreč ne proizvajajo odpadkov ali nevarnih kemičnih snovi, gradnja je hitra, stroški obratovanja so nizki, predvsem pa je veter obnovljiv vir energije, ki se zaradi izkoriščanja ne izrabi oz. iztroši, so zapisali v sporočilu z javnost.

Kot ugotavljajo v Elektru Primorska, je potencial vetrne energije v Sloveniji najbolj izrazit prav na Primorskem. Tako načrtujejo še več namestitev vetrnic, v slovenski Istri in na Banjšicah, glavni projekt pa ostaja Volovja reber, kjer naj bi postavili vetrno polje velikosti med 30 in 50 megavatov. "Pripravljeni smo na gradnjo, ki se bo začela, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji. Trenutno poteka predmediacijski postopek z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije," je v zvezi z načrti na Volovji rebri dejal Križaj.