Raziskave možganske aktivnosti so pokazale, da brskanje po svetovnem spletu stimulira večji del možganov kot relativno pasivna aktivnost med branjem leposlovja ali znanstvenih del. Brskanje po spletu celo v tolikšni meri stimulira možgane, da so nevrologi prepričani, da bi s pomočjo svetovnega spleta ljudje lahko ohranjali visoko stopnjo umskih sposobnosti tudi globoko v starost.

„Rezultati študije so spodbudni, saj so pokazali, da bi sodobne tehnologije lahko imele psihološki učinek in pozitiven vpliv na ljudi v srednjih in poznejših letih,“ je dejal vodja raziskave Gary Small. „Brskanje po spletu spodbudi zapletene možganske aktivnosti, ki so učinkovite za telovadbo možganov in za mentalno zdravje,“ še ugotavlja Small.

Možgani med staranjem doživijo kar nekaj sprememb pri svojem delovanju, večinoma pa starejša leta spremlja zmanjšala umska sposobnost, težave s spominom in koncentracijo. Skupina znanstvenikov je ugotovila, da brskanje po spletu stimulira del možganov, odgovoren za sprejemanje odločitev in kompleksno razmišljanje.

V študijo je bilo vključenih 24 prostovoljcev, starih od 55 do 76 let. Polovica prostovoljcev je imela izkušnje z internetom, polovica ne, obe skupini pa bili sestavljeni iz enakega števila žensk in moških. Obe skupini sta brskali po spletu in brali knjige, med tem pa so znanstveniki spremljali njihove možganske aktivnosti.

Pri vseh prostovoljcih so znanstveniki zaznali povečano možgansko aktivnost med brskanjem po spletu. „Najbolj neverjetna ugotovitev je bila, da splet spodbudi bolj razširjeno možgansko aktivnost za razliko od branja knjig, vendar le pri tistih, ki že imajo izkušnje z internetom,“ je dodal Small.