Pri športih, kjer pogosto in hitro spreminjamo smer gibanja, veliko skačemo in nam za nameček pri tem "nagajajo" še igralci nasprotnega moštva, so nenadne (akutne) poškodbe sklepov veliko pogostejše kot na primer pri rekreativnem teku. Pri tem si najpogosteje zvijemo gleženj pa tudi koleno pride včasih na vrsto.

Zvin gležnja

Zvin gležnja je najpogostejša akutna poškodba sklepov. Večjo nevarnost za zvin gležnja predstavlja neraven teren. Pri sunkovitem spodvitju pete in stopala navznoter se poškoduje zunanji oporni aparat. Glede na razsežnost natrganja vezi poznamo tri stopnje zvina. Pri prvi stopnji delno natrgamo vezi. Pojavita se podplutba in oteklina. Po nekaj dneh počitka pa že lahko opravljamo vsakodnevne dejavnosti. Pri drugi stopnji zvina je natrganje vezi večje. Pri njej traja zdravljenje do šest tednov. Tekači, ki utrpijo zvin prve in druge stopnje, si ponavadi hitro opomorejo s konservativnim zdravljenjem (počitek, hlajenje, kompresija in dvig gležnja). Pri tretji stopnji zvina pride do popolnega raztrganja vezi, kar spremlja huda bolečina z obsežno oteklino in podplutbo. Obremenitev stopala je zaradi bolečin nemogoča. Pri pregledu je gleženj popolnoma nestabilen, gibljivost pa zavrta. Glede na klinično sliko imobiliziramo gleženj običajno vsaj za 2 do 3 tedne, tudi do 6 tednov. Zdravljenje lahko traja do štiri mesece. Če to ni uspešno, se odločimo za kirurško zdravljenje.

Smernice sodobnega zdravljenja zvina gležnja so v glavnem takšne, da začnemo takoj po končani imobilizaciji funkcionalno zdravljenje, ki ima namen izboljšati gibljivost, izogniti se mišični atrofiji, zagotoviti izboljšanje ravnotežja in drže. Vedeti moramo, da je podaljšana imobilizacija še vedno napaka, ki lahko zavre uspešno rehabilitacijo.

Zvin kolena

Pri zvinu kolena, ki je pri tekačih sicer zelo redka poškodba, gre tudi za poškodbe vezi. Poleg vezivnega aparata lahko pri zvinu kolena pride tudi do poškodb drugih kolenskih struktur, kot sta meniskus in sklepna površina.

Zvine kolena delimo na tri stopnje. Pri prvi stopnji pride le do natrganja vezi. Pri tem koleno boli in oteče. Pri drugi stopnji se vezi delno raztrgajo, kar povzroči hujše težave, kot so močno otekanje, izliv krvi v koleno in tako velika bolečina, da ne moremo obremeniti poškodovane noge. Pri tretji stopnji pride do popolnega raztrganja vezi, kar vodi v nestabilno koleno. Zato je treba takšno koleno kirurško zdraviti.

Od mehanizma delovanja sil je odvisno, katera kolenska vez se pri zvinu kolena poškoduje. Prizadete so lahko notranje, zunanje kolateralne kolenske vezi ter prednje in zadnje križne kolenske vezi. Najpogosteje se poškoduje notranja kolateralna vez, ob direktnem udarcu na zunanji strani kolena ali pri hitri menjavi smeri. Redkejša je poškodba zunanje kolateralne kolenske vezi. Ta nastane zaradi udarca na notranjem predelu kolena in s tem razteznih preobremenitev zunanjih vezivnih struktur.

Večna teh poškodb se zdravi konservativno (počitek, hlajenje, kompresija in dvig kolena), tudi tiste, pri katerih pride do popolnega raztrganja vezi. Zaželena je čim hitrejša rehabilitacija z izvajanjem krepilnih in razteznih vaj. Povprečen čas za vrnitev k normalnim športnim aktivnostim je tri do štiri tedne.

V zadnjem času je vse več poškodb sprednjih križnih vezi. Te se najpogosteje zgodijo pri hitrih menjavah smeri, doskokih in zvijanju kolena. Mlajše športnike večinoma zdravijo operativno. Pri tem je rehabilitacija po operaciji dolgotrajna in dovoljuje vrnitev na športni teren po šestih mesecih. Pri starejših se največkrat izbere zdravljenje s konzervativno terapijo, kjer je tudi poudarek na krepitvi mišic, odgovornih za stabilnost kolen. Na splošno lažji zvini gležnja ne zahtevajo posebne obravnave pri specialistu. Zvine tretje stopnje je treba obravnavati bolj podrobno ter pri tem ustrezno usmerjati zdravljenje in rehabilitacijo.

Svoj zvin gležnja sem na srečo dokaj hitro pozdravil. Čeprav sem diplomiran difovec, znam pri nogometu še vedno brcati zgolj v prazno. Pa me to niti ne moti. V obdobju življenja po tridesetem letu je za moje zdravje in dobro počutje veliko pomembneje, da lahko tečem, plavam, kolesarim, planinarim, veslam...