Svojci alkoholikov se srečujejo z nemočjo, samopomilovanjem, jezo, nerazumevanjem in stalnimi neuspešnimi poskusi reševanja alkoholika. Pri reševanju težav, s katerimi se srečujejo in za katere se je zdelo, da jih nihče ne razume, so kmalu spoznali, da jim lahko pomaga program za samopomoč pri okrevanju, ki je osnovan na dvanajstih korakih Anonimnih alkoholikov (AA).


Svojci niso odgovorni


Program Al Anon temelji na dvanajstih korakih, ki izražajo štiri programske osnove društva. Najprej se morajo svojci sprijazniti s tem, da je alkoholizem bolezen, ki je sami ne moremo ozdraviti in za katero niso odgovorni. »Z nerganjem, grajanjem, kričanjem in poniževanjem alkoholika ne bomo spremenili, temveč bomo dosegli prav nasprotni učinek,« pravijo v društvu. Zatem se osredotočijo na urejanje in spreminjanje svojega življenja in spreminjajo svoje razumevanje in ravnanje. »Spoznavamo svoje napake in napačno ravnanje ter jih odpravljamo. Krivde za svojo nesrečo ne valimo na druge. Za srečo v svojem življenju smo odgovorni sami, tako kakor so drugi odgovorni za svojo,« je pojasnila članica društva. Pomoč in izkušnje, ki so jih dobili v društvu, ohranjajo tako, da jih delijo z drugimi. Namen društva je en sam: pomagati družinam in prijateljem alkoholikov, ne glede na to, ali alkoholik še pije ali ne. V društvu varujejo identiteto vseh članov Al Anona in AA-ja, v neprofesionalni skupnosti pa članom z deljenjem izkušenj drugih članov ponujajo priložnost za reševanje težav. Vse, o čemer se pogovarjajo, ostane znotraj skupin. Med seboj se poznajo zgolj po imenih. Alkoholika ne obsojajo, ne kritizirajo in se o njegovih hibah ne pogovarjajo z drugimi, s čimer ohranjajo enotnost skupine in anonimnost vseh članov. Natančnega števila članov v društvu ne poznajo, ker zaradi anonimnosti ne vodijo evidence. Ocenjujejo, da je članov okoli 340, njihova starost se giblje od 20 do 70 let.

Prve skupine


Prve skupine Al Anon so nastale v Združenih državah Amerike v sredini prejšnjega stoletja, kjer so se ljudje začeli zavedati resnosti zasvojenosti z alkoholom in vpliva zasvojenosti ne samo na alkoholika, ampak tudi na njegove bližnje. Prvo skupnost je leta 1951 ustanovila Lois, žena soustanovitelja Anonimnih alkoholikov. Ko je našla pot iz težav, je skupaj s somišljenicami ustanovila prvo družinsko skupino za samopomoč svojcem alkoholikov. Poimenovale so jo Al Anon (iz ang. Alcoholic Anonymous). Danes ima svetovna skupnost Al Anon 24.000 skupin v 115 državah, deluje pa tudi več kot 2300 skupin Alateen, namenjenih najstnikom. V Sloveniji je Društvo Al Anon registrirano od leta 2001, aktivno pa je že osemnajst let. Prva skupina se je leta 1989 začela srečevati v Ljubljani, danes jih deluje že 34. Sestajajo se enkrat na teden v dvanajstih krajih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kopru, Kranju, Grosuplju, Ilirski Bistrici, Litiji, Novi Gorici, Postojni in Vojniku. 

Srečanje članov društva poteka v okviru družinskih skupin. Posamezna srečanja skupin trajajo od ene ure in pol do dve uri. Društvo vsakemu novemu članu priporoča, naj si najde matično skupino in mentorja, izkušenega člana Al Anona, ki mu bo pomagal pri premagovanju težav.
Vsako zadnjo soboto v mesecu na sedežu društva v Ljubljani potekajo odprta srečanja na temo mentorstva. Namenjena so vsem, ki si želijo imeti mentorja, ki imajo mentorja, ki so mentorji, in tistim, ki še niso, pa bi to radi postali.