Pa tudi o uničujočih učinkih zasvojenosti z alkoholom in jim pokažejo pozitiven zgled tako, da v tem času ne bodo pili alkohola, niti ga točili gostom.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je dejala, da lahko velik del kršitev otrokovih pravic povežemo s prekomerno rabo alkohola. Poudarila je, da je v Sloveniji več kot 170.000 odraslih odvisnih od alkohola, kar po njenem mnenju močno vpliva tudi na otroke, ki so prikrajšani za naklonjenost obeh staršev, pa tudi za materialne dobrine, saj dobršen del družinskih dohodkov porabijo za alkohol. "Ker je prekomerna raba alkohola povezana tudi z nasiljem v družini, so otroci iz teh družin izpostavljeni tudi temu," je dodala varuhinja človekovih pravic.

Kot varuhinjo človekovih pravic in strokovnjakinjo na področju duševnega zdravja pa jo močno skrbi, "ker država še ni pripravila ustrezne alkoholne politike, ki bi mladim omogočila zdravo in varno preživljanje prostega časa". Ocenjuje, da je za mlade premalo priložnosti za zabavo brez alkohola. Otroci iz socialno šibkih družin so po njenih besedah dodatno ogroženi, saj svoj prosti čas preživljajo v družbi vrstnikov, ki eksperimentirajo z alkoholom, cigaretami in drugimi drogami.

Državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Magdalena Šverc je med drugim opozorila na podatke mednarodno primerljive raziskave, ki jo je naredil Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana. Ta kaže, da trend opijanja mladih ostaja in kot tak predstavlja velik družbeni problem.

Bojan Žlender iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa je pozval vse voznike: "Ko voziš, ne pij, in ko piješ, ne vozi." Ob tem je opozoril, da je v Sloveniji od osamosvojitve okoli 2000 ljudi umrlo v prometnih nesrečah, v katerih je bil povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola.

Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net pa je predstavila obešanke za v avto v obliki solzic, ki po njenih besedah s sloganom "Oči, mami, kadar voziš, ne pij!" pozivajo starše, naj ne vozijo otrok, kadar so pod vplivom alkohola. Izpostavila je tudi naslov spletne strani www.brezalkohola.si, "kjer se bodo združili moči, besede in prizadevanja v podporo tej akciji".