Več pripomočkov za lažje sporazumevanje

Zakonov, ki urejajo pravice invalidov, je več kot 60, pojasnjuje Redžepovič. Nekateri invalidi imajo zelo dobro urejene pogoje za normalno življenje, na primer vojni in civilni invalidi. "Gluhi pa so izpadli iz zakonodaje, zato so pogosto žrtve diskriminacije," pojasnjuje.

Zakona o enakih možnostih invalidov še ni v javni razpravi. "Pravkar ga pišemo v sodelovanju z invalidskimi organizacijami," pravi Cveto Uršič. Z njim bodo invalidom, tudi gluhim, pomagali pri premagovanju komunikacijskih ovir. Na ministrstvu razmišljajo, kako bi gluhim poleg pripomočkov, ki jim pripadajo prek zdravstvenega zavarovanja, priskrbeli tudi druge pripomočke, ki jih potrebujejo ob različnih priložnostih, njihovo financiranje pa bi bilo lahko razpršeno. Če bo kdo potreboval neki aparat, da se bo lažje vključil v okolje in tudi na delovno mesto, potem bi njegov nakup, pravi Uršič, lahko sofinanciral sklad za spodbujanje zaposlovanja invalidov.

Vsem gluhim osnovno invalidnino?

V zvezi gluhih želijo, da bi ljudem z izgubo sluha nad 95 odstotkov po Fowlerju priznali stoodstotno telesno okvaro - trenutno imajo ti ljudje priznano le 70-odstotno telesno okvaro. Vse kategorije gluhih invalidov bi po mnenju Redžepoviča morale imeti zagotovljeno neko osnovno invalidnino. "Glede na to, da je takih ljudi razmeroma malo, bi država za to porabila 1,750.000 evrov na leto," pravi Redžepovič. Dodaja, da bi bilo treba urediti tudi pomoč invalidom, saj na tem področju vlada zmeda.

O telesnih okvarah ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve po besedah Uršiča pripravlja obširno analizo obstoječega stanja skupaj z rešitvami. Septembra je namreč parlamentarni odbor za delo, družino in socialne zadeve in invalide predlagal vladi, da naj v šestih mesecih pripravi nov seznam telesnih okvar, hkrati pa preuči problematiko telesnih okvar in sistem njihovega financiranja. Uršič meni, da je že zdaj jasno, kakšno pomoč lahko kdo dobi. Je pa res, da je bil odnos države do različnih vrst invalidov v preteklosti različen.

Osnovne invalidnine vsem kategorijam gluhih trenutno ne morejo omogočiti, kako bodo gmotno pomagali gluhim, pa se na ministrstvu še dogovarjajo z invalidi, pravi Uršič. Možnosti za izboljšanje njihovega položaja bo prinesel tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi ga prihodnji mesec obravnavala vlada.