Zaključek komisije UKDPC je, da je čas za dekriminalizacijo drog v Veliki Britaniji. Komisija, ki jo sestavljajo vodilni britanski znanstveniki, strokovnjaki za droge in policijski sodelavci, je v poročilu zapisala, da bi se Velika Britanija morala pridružiti nizu evropskih držav, ki so posedovanje drog za lastno porabo dekriminalizirale. To je tako Slovenija, kot Španija, Portugalska, Italija, Belgija, Luksemburg, Češka in seveda Norveška. V vseh omenjenih deželah je posedovanje droge za lastno uporabo le prekršek, ne pa kaznivo dejanje. V seznam dežel se bo z začetkom prihodnjega leta pridružila tudi Hrvaška.

Svež pristop

''Poleg iger na srečo in hitre prehrane obstajajo določena zmerno sebična ali pa tvegana obnašanja, za katere svobodna družba priznava da obstajajo, obenem pa jih poskušajo omejiti na manj nevarne manifestacije, namesto da bi jih povsem prepovedale. Uživanje drog ne predpostavlja vedno problemov, kar pa zakonodajalci le redko priznavajo,'' je zapisala komisija. Dodajajo, da pravzaprav večina uporabnikov drog nima ''znatno slabih izkušenj, obstajajo pa tudi dokazi, da ima v določenih primerih droga blagodejen učinek,'' še dodaja poročilo, ki so ga naslovili ''Svež pristop k drogam''.

Poročilo navaja še, da so se problemi, povezani z uporabo druge v Veliki Britaniji, v preteklih letih zmanjšali, da pa je država vseeno še vedno ena od najbolj prizadetih z ilegalno trgovino z narkotiki.
''Sicer se ne soočamo z množičnimi umori pripadnikov tolp, kot se to dogaja v Mehiki, je pa vpliv drog na našo družbo znaten in drag,'' je za Sunday Times dejal nevro-specialist Colin Blakemore, profesor na Oxfordu in član UKDPC. ''Težave imamo s 400.000 uporabniki drog, od katerih jih vsako leto umre 2000. Več kot 40.000 ljudi v Angliji in Walesu letno obsodijo zaradi posedovanja različnih vrst droge.'' Kljub temu pa Blakemoore dodaja, da je cena za uporabo drog, vključno s stroški policije, zdravstva in socialnih služb, več kot 24,6 milijard evrov. Komisija tako meni, da ne bi bilo treba več kazensko preganjati ljudi, ki posedujejo manjše količine droge za lastno porabo, temveč bi morali to zamenjati s prekrškovno odgovornostjo ali pa usmerjanjem na rehabilitacijske programe.

Odločen 'ne' kokainu in heroinu

Tako ne bi smele več biti kaznovane osebe, meni UKDPC, ki za lastno porabo vzgajajo kanabis, ali pa bi morale biti kazni za to manjše. Na ta način bi se povsem pokopala ilegalna proizvodnja marihuane, ki je trenutno pod nadzorom organiziranih kriminalnih združb.

Vsekakor pa komisija dodaja, da novi pristop nikakor ne pomeni legalizacijo večine drog, ravno obratno. Legalna trgovina, na primer, kokaina in heroina bi za družbo namreč pomenila veliko večjo škodo, kot jo povzročata drogi sedaj.