V obziru, da gre za relativno visoko število obolenj v kratkem času, je bilo stanje prijavljeno Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Da so prijavo suma neželenih stranskih učinkov poslali tudi v svetovno bazo stranskih učinkov, je potrdila še Hrvaška agencija za zdravila in medicinske proizvode (Halmed).

V WHO so pozvali vse paciente, naj prijavijo vsak morebiten sum o neželenih stranskih učinkih cepljenja proti gripi. Pri tem so dodali, da gre za zahteven in obsežen postopek ugotavljanja, ali so pojavi bolezni povezani z delovanjem cepiva, rezultate pa lahko pričakujemo pred naslednjo sezono cepljenja.

Sledi obsežna preiskava

Da s hrvaškim cepivom nekaj morda ni v redu, je ob začetku meseca opozoril že hrvaški dnevnik Slobodna Dalmacija. Ta je objavil novico o treh pacientih, ki so bili po cepljenju diagnosticirani z Guillain-Barrejevim sindromom. "V teku je formiranje ekipe znanstvenikov, ki bo sestavljena iz farmacevtov s hrvaške agencije Halmed in tujih strokovnjakov, doktorjev medicine specializiranih za epidemologijo, imunologijo, infektologijo, genetiko, interno medicino in nevrologijo. Ekipa bo izvedla obsežno preiskavo navedenih prijav neželenih stranskih učinkov cepiva," so sporočili v agenciji.

Portal Index se sicer sprašuje, ali je bilo teh primerov stranskih učinkov morda celo več, v agenciji pa na vprašaje odgovarjajo z besedami: "Treba je poudariti, da pri prijavi teh neželenih stranskih učinkov še ne gre nujno za neposredno povezavo s cepivom proti gripi, pač pa bo morebitno povezavo in število primerov dokazala šele omenjena preiskava."

Od kod omenjeno cepivo?

Hrvaške zdravstvene organizacije so po letu 2009 pristale na odkup cepiva proti pandemski gripi, ki ga je proizvajalo podjetje Novartis pod t.i. pogoji nujne proizvodnje. Ravno zaradi teh pogojev so se nekatera farmacevtska podjetja s pogodbami z državami odrekla odgovornosti za morebitne stranske učinke cepiv. Po do sedaj zbranih podatkih cepiva tega tipa v Sloveniji zdravniki ne uporabljajo.