Analiza študij, ki so zajemale več kot dva milijona delavcev, je pokazala, da lahko izmensko delo zelo zmoti bioritem človeka, ima pa tudi občuten učinek na življenjski slog. Že pred tem so izmensko delo povezovali s povečanim krvnim pritiskom in sladkorno boleznijo.

Če bi nočne izmene nekoliko omejili, bi se delavci lažje spopadali s temi težavami, so prepričani strokovnjaki iz Kanade in Norveške, ki so preučili 34 različnih študij.

Združene številke so pokazale 17.359 koronarnih bolezni (vključno s srčnimi zastoji), 6.598 srčnih napadov in 1.854 kapi. To je pri izmenskih delavcih nekoliko bolj pogosto kot pri drugih ljudeh.

Strokovnjaki so preračunali, da je pri izmenskem delu tveganje za srčni napad večje za 23 odstotkov. Za 24 odstotkov se poveča možnost različnih koronarnih zapletov, za pet odstotkov pa tveganje za kap. So pa tudi povedali, da izmensko delo ni povezano s povečano smrtnostjo zaradi težav s srcem. Relativna tveganja, povezana s "srčnimi težavami" pri izmenskih delavcih, so označili za "skromna".

V sklopu raziskave so znanstveniki preučili tudi družbeni status delavcev, njihove prehranjevalne navade in splošno zdravje.

"Ni ustaljenega časa za počitek"

Dan Hackman, profesor na kanadski univerzi Western, je opozoril, da so izmenski delavci bolj nagnjeni k slabim spalnim in prehranjevalnim navadam. "Nočni delavci so vso noč pokonci in nimajo ustaljenega časa za počitek. Njihov živčni sistem je ves čas aktiven, kar lahko negativno vpliva tudi na debelost in holesterol," je razložil Hackman.

Avtorji raziskave so dejali, da bi lahko delavce poučili o tveganjih in kako se z njimi spopasti. Poučili bi jih lahko tudi, na katere simptome morajo biti pozorni, da težave s srcem identificirajo na dovolj zgodnji stopnji.