Ekipa medicinske fakultete Univerze v Washingtonu je preučevala posameznike, ki so bili zaradi genetike bolj izpostavljeni Alzheimerjevi bolezni. V znanstveni publikaciji New England Journal of Medicine so zapisali, da se takšni skriti znaki pojavijo tudi do 25 let pred pojavom zunanjih simptomov te bolezni.

Strokovnjaki so si enotni, da je možnost odkritja Alzheimerjeve bolezni v tako zgodnjih stopnjah razvoja izjemno pomembna pri uspešnem zdravljenju.

128 ljudi, ki so sodelovali v študiji, je imelo 50-odstotno možnost, da so podedovali eno od treh genskih mutacij, ki zanesljivo povzročijo Alzheimerjevo bolezen v zgodnjih letih. Ta se najpogosteje se razvije pri ljudeh, starih med 30 in 50 let, veliko bolj zgodaj kot pogostejša oblika te bolezni, ki se v povprečju razvije pri ostarelih ljudeh.

Strokovnjaki so pri prostovoljcih preučili krvno sliko in analizirali cerebrospinalno tekočino. Slikali so tudi njihove možgane in ocenili psihične sposobnosti.

Prvi znaki že 25 let pred pojavom simptomov

Izkazalo se je, da je najzgodnejšo spremembo – padec stopenj pri testih cerebrospinalne tekočine – možno zaznati kar 25 let pred pričakovano starostjo, ko naj bi izbruhnila bolezen. Deset let pred izbruhom simptomov se pokažejo tudi spremembe pri načinu, kako možgani porabljajo glukozo, pride pa tudi do manjših težav s spominom.

Raziskovalci so preučili tudi druge člane družine, ki niso podedovali omenjenih genskih mutacij – pri teh niso ugotovili nikakršnih zgoraj omenjenih sprememb.

Clive Ballard, direktor raziskav pri Društvu obolelih z Alzheimerjevo boleznijo, je dejal, da je to pomembna raziskava, ki osvetljuje ključne spremembe v možganih, ovezane z dedno obliko Alzheimerjeve bolezni. "Zgodi se desetletja, preden se pokažejo prvi simptomi, kar bi lahko imelo velike posledice za diagnoze in terapije v prihodnosti," je še dodal Ballard.