Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) bo moral, kot je dejal Gantar, najti v dogovoru tudi z zunanjim svetovalcem ustrezno rešitev, ali lahko pridemo do cepiva proti okužbam s HPV virusi preko kakšne druge poti.

IVZ je namreč v ponedeljek razveljavil ponovljeno javno naročilo za nakup cepiv proti okužbam s HPV, saj sta nanj vložili revizijski zahtevek obe farmacevtski družbi, ki sta cepivo ponudili. To je že druga razveljavitev tovrstnega razpisa, prvega je razveljavila Državna revizijska komisija, na podlagi pritožbe in zahteve farmacevta GlaxoSmithKline.

Po ministrovem mnenju je to drugo pot treba najti. "En mesec ne pomeni veliko v zamiku začetka cepljenja. Vendar pa si vseeno ne smemo privoščiti, da zaradi administrativnih ovir cepljenja ne bi izvajali, če je program brezplačnega prostovoljnega cepljenja šestošolk sprejet," ocenjuje minister.

Zakon podjetjem sicer omogoča pritoževanje in "verjetno bo tu treba razmišljati tudi o odgovornosti tistih, ki se pritožujejo, če se to dela po nepotrebnem in z drugačnimi nameni", je dejal Gantar za STA. Sicer pa se po njegovem mnenju ravno v razveljavitvah razpisov proti HPV kaže ves absurd zakona o javnih naročilih. Čeprav je IVZ drugo naročilo izpeljal po navodilih državne revizijske komisije, sta namreč oba ponudnika cepiv na ponovljeno naročilo pritožila in zahtevala revizijo.

"Problem je v tem, da sta tu dva proizvajalca dveh različnih cepiv, s tem, da ima eno določene zdravstvene prednosti. Izredno težko je ovrednotiti, čemu pripisati večjo težo in je težko opredeljevati tudi konkurenčnost. Če bi bili dve enakovrstni cepivi, teh problemov ne bi bilo," pravi minister.

Dvovalentno cepivo proizvajalca GSK namreč omogoča zaščito proti virusom HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, štirivalentno cepivo družbe Merck Sharp & Dohme pa ščiti proti tistim virusom HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu in tudi predrakave spremembe zunanjega ženskega spolovila, predrakave spremembe nožnice ter genitalne bradavice.

O odločitvi njegovega predhodnika Dorjana Marušiča, ki je določbe, da morajo biti deklice cepljene s štirivalentnim cepivom, izvzel iz programa cepljenja, pa Gantar meni, da je bila ta odločitev sprejeta pod pritiskom, saj javni razpis ob zahtevi po štirivalentnem cepivu ne bi bil možen in bi se bilo treba dogovoriti glede cene, zakon pa tega ne omogoča. Po njegovem mnenju ni šlo za vsebinsko odločitev, pač pa zakonsko v smislu nižanja cen cepiva.