Glavna medicinska sestra v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Erna Kos Grabnar je v današnji izjavi za medije povedala, da bodo stavkale srednje medicinske sestre v štirih enotah intenzivne terapije III, medtem ko v enoti intenzivne terapije III v kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter enoti intenzivne terapije v kliničnem oddelku za kadriovaskularno kirurgijo sestre ne bodo stavkale.

Kot je pojasnil predsednik Sindikata Kliničnega centra Matija Cevc, se na teh oddelkih niso odločili za stavko, ker bi bilo ob stavki in času dopustov težko normalno organizirati delo. Vseeno pa tudi na teh oddelkih medicinske sestre stavko podpirajo, je dejal. Tako bo stavkalo okoli 50 sester, ki na intenzivnih terapijah III opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, pravi Cevc.

Sicer pa bodo sestre stavkale na deloviščih, a bodo opravljale osnovno nego, torej delo srednjih medicinskih sester, ne pa tudi posegov v bolnikovo telo, kar je pristojnost diplomiranih sester, pojasnjujeta Cevc in Kos Grabnarjeva.

Ob tem Kos Grabnarjeva zatrjuje, da so na teh oddelkih organizirali delo tako, da bo tudi v času stavke potekalo nemoteno in bo za bolnike optimalno poskrbljeno, obravnava bolnikov bo varna in kakovostna. "V teh enotah so bolniki življenjsko ogroženi in lahko kakršno koli opuščanje katere koli aktivnosti privede do poslabšanja zdravstvenega stanja," opozarja Kos Grabnarjeva.

Svetovalec strokovne direktorice Janez Remškar opozarja, da s tem, ko sestre ne bodo delale skladno s svojo pogodbo, po kateri so v 80-odstotnem deležu plačane za delo diplomiranih sester in 20-odstotnem za srednje medicinske sestre, vodstvo ocenjuje, "da gre za resno kršitev delovnih obveznosti".

A Cevc poudarja, da je stavka njihova pravica. "V stavki ljudje ne delajo kljub pogodbam o zaposlitvi. V zdravstvu je drugače in naš poklic in etična pravila prepovedujejo, da ne bi delali. Te sestre seveda bodo delale, bodo pa delale v drugačnem okvirju, kot imajo pogodbe sklenjene," je dejal. Sicer pa opozarja, da so v pogodbah zapisana tudi napredovanja, ki jih klinični center ne plačuje.

Časovni okvir poteka stavke po besedah Cevca še ni čisto jasen, saj je odvisno od rešitev, ki jih bo vodstvo UKC ponudilo sindikatu na ponedeljkovih pogajanjih. Cevc pravi, da bodo nehale stavkate, ko bo UKC izpolnjeval veljavno pogodbo o zaposlitvi teh medicinskih sester, pri čemer morajo zaposlenim izplačati tudi napredovanja.