Predstavniki sindikata so vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana o stavki, ki se bo začela v ponedeljek ob 7. uri, obvestili na današnjem pogajalskem sestanku, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sindikat Kliničnega centra je napovedano stavko okoli 100 medicinskih sester sicer že dvakrat odložil. Začetek stavke so medicinske sestre sprva napovedale za ponedeljek, 11. junija, a so se pred tem odločile, da začetek stavke prestavijo za dva tedna, nato pa še za dva tedna. V tem času so namreč še iskali rešitve.

Bistvo razhajanj med vodstvom in okoli 100 medicinskimi sestrami, ki delajo v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana, je vprašanje dopustnosti prenosa napredovanj, doseženih na delovnem mestu srednje medicinske sestre, na delovno mesto diplomirane medicinske sestre.

Kot pojasnjujejo v UKC Ljubljana, so srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, priznali dosežena napredovanja tudi v deležu iz delokroga za diplomirane medicinske sestre. To pa je bilo ovrednoteno v t.i. kombiniranih pogodbah, ki jih je omogočal aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki je bil sklenjen po lanski stavki medicinskih sester.

Ko pa se je izkazalo, da tovrstna napredovanja nimajo zakonite podlage, jih je bil delodajalec dolžan odvzeti, zatrjujejo v UKC. Oziroma kot trdijo v sindikatu Pergam, je tem medicinskim sestram vodstvo UKC ponudilo pogodbe o zaposlitvi z bistveno nižjo plačo.

V UKC Ljubljana ob napovedani stavki zagotavljajo, da bodo predstojniki, glavne medicinske sestre in vodstvo zavoda bodo zagotovili, da bodo bolniki v času stavke strokovno enako ustrezno oskrbljeni kot sicer.

Kot pojasnjujejo v sporočilu za javnost, zdravstvene delavce k ustrezni skrbi za bolnike v času stavke zavezujejo tudi zakon o stavki, zakon o zdravstveni dejavnosti in kolektivna pogodba. Za organizacijo zdravstvene nege na oddelku sta odgovorna predstojnik in glavna medicinska sestra, ki delo organizirata skladno s potrebami bolnikov in kompetencami naši zaposlenih, so še dodali.