Domači test za okužbo z virusom HIV OraQuick se zanaša na vzorec sline, predstavljal pa naj bi naslednji korak k normalizaciji bolezni, ki je nekoč veljala kot znamenje sramu in kot obsodba na smrt. Odobren test preverjanje okužbe naredi tako dostopno, kot domače testiranje nosečnosti, kar je velik korak od predhodnih domačih testov, ko je bilo vzorec krvi, ki si jo je lahko vzel posameznik sam, potrebno poslati v laboratorij.

V ZDA je z virusom HIV okuženih 1,2 milijona ljudi, vendar pa se jih petina po ocenah vlade tega sploh ne zaveda, ker se nikoli ne testira. Vsako leto se sicer v ZDA na novo z virusom HIV okuži 50.000 ljudi, z večjo pogostnostjo testiranja pa bi se lahko število zmanjšalo.

Zdravniki ta test sicer uporabljajo že od leta 2002. Ko test pokaže negativni rezultat, je njegova natančnost 99,8 odstotna, ko pokaže pozitivni rezultat, pa je le ta točen le v 92 odstotkih. To pomeni, da napačen negativni rezultat pokaže enemu od 5 tisoč testiranih, kar en od dvanajstih pa bi lahko dobil napačni pozitivni rezultat.

Domači test bi lahko bil bolj uspešen pri zaustaviti širjenja bolezni

Domače testiranje za okužbo z virusom HIV je bilo v preteklosti deležno mnogih kritik. Opozarjalo se je na nevarnost vala samomorov, če bodo domači testi postali dostopni. Na zaslišanjih so zagovorniki pacientov okuženih z aidsom izročali kopije osmrtnice moškega iz San Francisca, ki je skočil z mosta Golden Gate, potem ko je ugotovil, da je okužen.

Po drugi strani so mnogi zagovarjali domače testiranje, saj je bila okužba z virusom HIV v preteklosti povezana z istospolno usmerjenimi moškimi in odvisnostjo od mamil, zaradi česar so se osebe, ki so se odločile za testiranje v klinikah pogosto počutile stigmatizirane. Skupine kot je Gay Men's Health Crisis in časopis The New York Times Native so celo pozivali, naj se njihovi člani in bralci ne odločijo za testiranje, dokler ni zagotovljena absolutna anonimnost. Domači test bi tako lahko pomagal k večjemu odločanju za testiranje z okužbo.