Ekipa strokovnjakov z univerze v Pennsylvanii preiskuje metodo, ki so jo sicer že odobrili za zdravljenje nekaterih nevroloških in psihičnih težav kot je na primer Parkinsonova bolezen. V sklopu zdravljenja ni uničena niti ena celica možganov, pacient pa v nobenem trenutku ne čuti bolečine.

Avtor raziskave, dr. Casey Halpern, meni, da pri zdravljenju previsoke telesne teže do sedaj v obzir še niso vzeli živčne baze kompulzivnega prenajedanja, ki sicer najpogosteje vodi do debelosti.

V sklopu preiskave so elektrošoke preizkusili na možganih predebelih miši, ki so po njih izgubile željo po hrani, strokovnjaki pa menijo, da bi lahko enak učinek dosegli tudi pri ljudeh. Del možgan, ki ga stimulirajo s šoki, se imenuje nucleus accumbens, povezujejo ga z doživljanjem zadovoljstva, najdemo pa ga tako pri ljudeh kot miših.

Z operacijo v nucleus accumbens vgradijo elektrodo, povezano z zunanjim stimulatorjem, aparatom, ki je podoben srčnemu spodbujevalniku. Ko se stimulator vključi, elektrode pošiljajo neprekinjene električne impulze v možgane.

V času uporabe stimulatorja so miši, na katerih so delali poizkuse, pojedle za okoli 60 odstotkov manj visokokalorične hrane, ko pa stimulator ni delal, so se začele ponovno prenajedati.