Tumor so pri še nerojeni deklici odkrili na ultrazvočnem pregledu, ko je bila njena mati v 17. tednu nosečnosti. Ultrazvok je v njenih ustih pokazal nekaj podobnega balonu, tumor pa je rasel z neverjetno hitrostjo, kar je zdravnike prestrašilo, saj pri pregledu, ki so ga opravili teden dni prej, niso ugotovili nič nenavadnega.

Na voljo so imeli splav, zahtevne operacije po rojstvu (če bi ga deklica sploh preživela), ali pa poseg znotraj maternice. Odločili so se za slednje, poseg pa je bil resnično revolucionaren. Kot prvega takšnega na svetu so ga izvedli kirurgi miamijske univerze. Mati je imela ob tem le lokalno anestezijo, cel postopek je spremljala prek ultrazvoka.

"Ko sem videla, kako so odrezali tumor in kako se je enostavno odtrgal, sem se počutila, kot bi nekdo z mene odstranil ogromno breme. Takoj ko so ga odstranili, sem zagledala njen obraz in bilo je popolno," je povedala presrečna mati.

Operacijo so izvedli pred 20 meseci, zdravniki pa so jo šele zdaj predstavili javnosti v znanstveni publikaciji American Journal of Obstetrics & Gynecology.