Droga sodi v skupino mamil, ki jo na ameriških ulicah zaradi podobnosti imenujejo "kopalne soli" (bath salts) in naj bi se imenovala deveti oblak (cloud nine). Snov vsebuje kombinacijo različnih halucinogenih snovi, podobnih amfetaminom. Med njimi so metilendioksipirovaleron, mefedron in pirovaleron, piše britanski Guardian. Učinki uživanja substanc so običajno bolečine v prsnem košu, povečan krvni tlak in srčni utrip, halucinacije, paranoja in blodnje.

Zadnji izmed napadov v ZDA, ki je bil posledica uporabe teh nevarnih mamil, se je zgodil 14. junija v predmestju New Yorka, ko je 35-letna mati po zaužitju omenjenih substanc poskušala zadušiti svojega 3-letnega sina. Sin je preživel, mati pa je umrla za posledicami srčne kapi, ko so jo policisti večkrat poskušali ustaviti z električnim paralizatorjem.

Ameriška policija pravi, da je droga prisotna tudi izven ZDA

Najhujši izmed napadov se je zgodil 28. maja, ko je gol napadalec v Miamiju zrušil brezdomca na tla in pričel jesti njegov obraz. Nek drug prebivalec istega mesta naj bi policistu poskušal odgrizniti prst po tem, ko so ga aretirali zaradi motenja strank v restavraciji s hitro prehrano. Napadalec je po poročanju policije dejal, da bo policista pojedel.

V zvezni državi Louisiana naj bi nek napadalec prav tako odgriznil del obraza svojemu sosedu, medtem ko je drugemu grozil s pištolo. Po poročanju ameriške policije naj bi bila droga na voljo na obeh straneh atlantskega oceana, belo snov, ki po izgledu spominja na solne kristale, pa naj bi bilo možno zaužiti na več načinov, še pišejo mednarodni mediji.