Potem ko sta povišanje mesečne premije pred dnevi napovedali preostali dve zavarovalnici, ki v Sloveniji nudita dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je to danes storila še Adriatic Slovenica.

Kot so sporočili iz družbe, je glavni razlog za povišanje premije uveljavitev varčevalnega zakona, ki je 66 milijonov evrov stroškov zdravstvenih storitev prenesel z obveznega zdravstvenega zavarovanja na doplačila in s tem posledično na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Z uvedbo zakona so se pri najzahtevnejših in najdražjih zdravstvenih storitvah znižale obveznosti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zavarovalnicam pa so se zaradi tega zvišala doplačila, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pojasnjujejo v zavarovalnici.

Analize kažejo, da so se doplačila k zdravstvenim storitvam zavarovancev Adriatic Slovenice leta 2011 navkljub različnim varčevalnim ukrepom v javnem zdravstvu povečala v povprečju za dve odstotni točki, predvsem zaradi spremembe list zdravil, višjih cen zdravil in višjih cen zdravstvenih storitev. Ob tem še vedno velja tudi sklep skupščine ZZZS o povišanju odstotkov doplačil na enotnih 90 odstotkov za vrsto storitev, ki bremenijo zavarovalnice, so zapisali v družbi.

Prva je zvišanje premije sicer napovedala Vzajemna. S 1. julijem jo zvišuje za štiri evre in bo po novem znašala 28,62 evra na mesec. Pri Triglavu, zdravstveni zavarovalnici so napovedali povišanje premije za 3,43 evra, tako da bo njihova mesečna premija znašala 29,42 evra, premija s triodstotnim popustom pa 28,54 evra mesečno.

Minister za zdravje Tomaž Gantar in Generalni direktor ZZZS Samo Fakin sta višanje premij ocenila kot preuranjeno, saj za zdaj še ni mogoče oceniti morebitnih večjih stroškov, ki jih bo zavarovalnicam prinesla uveljavitev zakona za uravnoteženje javnih financ. Prav tako je povišanje premij za neupravičeno ocenil premier Janez Janša.