Darka Jazbeca (PS) so namreč v poslanskem vprašanju, ki ga je zastavil premieru, zanimali učinki zakona za uravnoteženje javnih financ na področju zdravstva. Poslanec ocenjuje, da posledice zakona niso takšne, kot so bile predstavljene ob sprejemanju zakona. Motijo ga predvsem podražitve premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki bodo po njegovih besedah prizadele vse, kot tudi podražitve medicinsko-tehničnih pripomočkov.

"Nekateri očitno izkoriščajo položaj"

Premier Janša je v odgovoru na vprašanje, podobno kot pred dnevi minister za zdravje, ocenil, da ni razlogov za to, da je Vzajemna podražila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, "brez da se prej preučijo vsi učinki zakona in se poiščejo rezerve znotraj sistema". Ob tem je opozoril, da omenjena zavarovalnica za lastno delovanje porabi kar 15 odstotkov vseh sredstev, ki jih zbere.

Nekateri, ki spadajo v t. i. državni parasektor, po oceni Janše očitno izkoriščajo položaj. Tudi zato misli, da se bo moral DZ "v kratkem srečati z razpravo o tem, kako drugače postaviti ta del sistema, s katerim financiramo zdravstveno varstvo".

Podražitve premij se zdijo Janši nepotrebne tudi zato, ker omenjeni zakon prinaša pozitivne učinke tudi za zdravstvene zavarovalnice.

Nekatera izplačila upravičena, nekatera ne

Franca Juršo (DeSUS) pa je zanimalo, kdaj se bodo iz obveznosti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izločila izplačila pokojnin, za katere zavod nima kritja v plačanih prispevkih iz naslova delovne dobe.

Janša je v odgovoru izpostavil, da veljavni pokojninski zakon vsebuje 54 različnih kategorij upravičencev do sredstev iz pokojninske blagajne, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih. Kot je pojasnil, je bilo samo lani za te kategorije izplačanih 280 milijonov evrov, kar predstavlja skoraj desetino izplačil. Nekatera od teh izplačil so po Janševih besedah sicer upravičena, nekatera ne, pri tretjih pa bi bilo treba razpravljati o višini teh izplačil.

Janša meni, da je bilo soglasje o tem, da bi se ta sredstva vzela neposredno iz proračuna in tako ne bi bremenila pokojninske blagajne, že doseženo. Obširnejša pa bo razprava, katera od 54 kategorij je v času gospodarske krize do teh izplačil še upravičena in katera delno. Napovedal je še, da bi bili lahko predlogi s tega področja pripravljeni že jeseni.