Kot so sporočili iz službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana, sta bila pogajalska skupina in sindikat, ki se pogajata pred napovedano stavko srednjih medicinskih sester na oddelkih intenzivnih terapij III, obveščena o sestanku na ministrstvu za zdravje. Tam naj bi obravnavali problematiko, vsebovano v stavkovnih zahtevah sindikata in sprejeli tudi nekatere rešitve, ki bi lahko vodile v rešitev spora in preprečile stavko, so zapisali v UKC Ljubljana.

"Glede na to, da je Sindikat KC pripravljen odložiti začetek napovedane stavke ob nakazani možni rešitvi problematike, sta pogajalski skupini ministrstvo za zdravje danes zaprosili, da naj jih obvestijo o dogovorjenih vsebinskih izhodiščih za rešitev navedene problematike," so zapisali v službi za odnose z javnostmi ljubljanskega kliničnega centra. Dodali so, da jih zanima tudi predvideni rok, v katerem lahko pričakujejo dokončen izoblikovan pisni predlog rešitve in podpis akta, v katerem bodo rešitve vsebovane.

Pogajalska skupina UKC Ljubljana in Sindikat KC sta s pogajanji začela v torek. Stavka srednjih medicinskih sester v enotah intenzivnih terapij III v UKC Ljubljana bo na delovnih mestih potekala od ponedeljka od 7. ure dalje do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Razlog za stavko je več let neurejen delovnopravni status tistih zaposlenih, ki opravljajo bolj zahtevno delo glede na sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, izplačilo aprilskih plač v nasprotju z zakonom in sklenjenimi pogodbami o zaposlitvi, zloraba aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi in kršitev sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev z 11. novembra 2011, so v torek sporočili iz Sindikata kliničnega centra.

Minister za zdravje Tomaž Gantar upa, da bodo uspeli problem rešiti še pred napovedano stavko. Pojasnil je, da rešitev iščejo v sodelovanju z ministrstvom za pravosodje in javno upravo. Še pred nadaljevanjem pogajanj morajo namreč znotraj vlade oziroma obeh ministrstev razčistiti, kaj lahko ponudijo in kaj je v skladu z zakonom. Gantar verjame, da bo potem tudi rešitev blizu.

Če pa bi do stavke vendarle prišlo, ima minister zagotovilo UKC Ljubljana, da bi lahko organizirali delo tako, da bi tudi intenzivne enote normalno delovale. Kljub temu si želi, da bi končno rešili problem, ki se vleče že več let, je še dejal Gantar ob robu seje izvršnega odbora DeSUS.