Razlog za to je uveljavitev varčevalnega zakona, saj se del stroškov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja prenaša na dopolnilnega. Tako se bo zavarovanje s sedanjih 24,62 evra julija podražilo na 28,62 evra, s 3-odstotnim popustom bo znašalo 27,76 evra.

Z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ se za 66 milijonov evrov zmanjšuje delež stroškov zdravstvenih storitev, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Breme se tako zdaj prenaša na dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki pokriva večji delež stroškov zdravstvenih storitev kot doslej. S stroški pa se spreminjajo tudi premije.

Za primerjavo, mesečna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Adriaticu Slovenica znaša 26,49 evra, s 3 odstotnim popustom 25,70 evra, pri zavarovalnici Triglav pa 25,99, s 3 odstotnim popustom pa 25,21. Ali se bodo za podražitev zavarovanj odločili tudi omenjenih zavarovalnicah, še ni znano.

"Nujno potreben dvig"

Zakon za uravnoteženje javnih financ namreč javno zdravstveno blagajno razbremenjuje dela stroškov za zdravstvene storitve iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in te stroške prenaša v dopolnilno zavarovanje. Za Vzajemno zdravstveno zavarovalnico to pomeni slabih 23 milijonov dodatnih obveznosti v preostanku letošnjega leta, je na novinarski konferenci pojasnila Kolar Celarčeva.

Z zvišanjem premije dopolnilnega zavarovanja se po njenih besedah zagotavlja enak dostop in celovito plačilo zdravstvenih storitev v skladu z zdravstveno košarico pravic. Ob tem je poudarila, da so se pri izračunu "tega nujno potrebnega dviga" obnašali racionalno in da so predvideli tudi vsa predvidena znižanja stroškov zaradi varčevalnih ukrepov, tudi znižanje cen zdravil. Zvišanje premije pa je po njenih besedah nujno za izravnano poslovanje zavarovalnice.

Ob tem je pojasnila tudi, da so v preteklih dveh letih že znižali obratovalne stroške zavarovalnice za štiri milijone evrov, ob sedanjem izračunu dviga premije pa so upoštevali še dodatno znižanje obratovalnih stroškov za okoli milijon evrov. Če pa se bo izkazalo, da bo v zdravstvu varčevanja več, kot je predvideno, bodo premije znižali, je zatrdila.

Novi odhodki bodo obračunani že od 1. junija dalje

Na vprašanje, zakaj so z dvigom premije tako pohiteli, je odgovorila, da bodo novi odhodki za zdravstvene storitve obračunani že od 1. junija dalje, vsak mesec zamika dviga premije pa bi pomenil, da bi premijo morali zvišati za še več. Po novem bo mesečna premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni znašala 28,62 evra. Kot pravi Kolar Celarčeva, računajo, da bodo imeli med zavarovalnicami tudi v prihodnje najnižjo premijo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima pri Vzajemni sklenjenih okoli 860.000 zavarovancev, prihodki iz tovrstnega zavarovanja pa predstavljajo med 97 in 98 odstotki vseh prihodkov zavarovalnice, pojasnjuje predsednica uprave. V preteklem letu so po njenih navedbah ustvarili 2,4 milijona čistega dobička, od česar je bilo na dopolnilnih zavarovanjih dobička 735.000 evrov.

Glede naložb zavarovalnice v tujini je Kolar Celarčeva pojasnila, da imajo obveznice v nekaj tujih državah, nekaj naložb pa imajo tudi v luksemburškem skladu. Na vprašanje, zakaj denar nalagajo v tujino, je odgovorila, da je osnovno načelo nalaganja premoženja to, da so naložbe donosne in čim manj tvegane.

Kolar Celarčeva, ki prejema okoli 3800 evrov neto mesečne plače, je dejala še, da imajo v Vzajemni v povprečju najnižje plače v zavarovalniški panogi, zadnja tri leta pa jih tudi niso nič dvigovali.

Zvišanje tudi v Adriatic Slovenica

Zvišanje premije dopolnilnega zavarovanja napovedujejo tudi v zavarovalnici Adriatic Slovenica. Za koliko bo premija višja, se bodo v zavarovalnici odločili predvidoma do konca tedna. Bo pa dvig verjetno zelo podoben dvigu premije v Vzajemni, je pojasnil izvršni direktor področja zdravstvenih zavarovanj v Adriatic Slovenici Ivan Gracar.

Gracar ob tem tudi dodaja, da varčevalni ukrepi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pozitivno vplivajo tudi na poslovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vendar se je po njegovih besedah predvsem v preteklem letu povečal obseg preseženih programov, saj izvajalci zdravstvenih storitev izvajajo več programa, kot je opredeljenega s splošnim dogovorom. Ti stroški pa bremenijo dopolnilno zavarovanje, poudarja Gracar.

V zavarovalnicah se zato zavzemajo za nadgradnjo sistema zavarovanja, saj po Gracarjevih besedah zdaj nimajo pravega vpliva na racionalno porabo sredstev.

Kot še dodaja Gracar, ne verjame, da bi se dosedanje razlike v premijah dopolnilnega zavarovanja med zavarovalnicami bistveno porušile in da bi zaradi tega prišlo do večjih selitev zavarovancev med zavarovalnicami.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje poleg Vzajemne in Adriatic Slovenice nudi še Triglav, zdravstvena zavarovalnica, od kjer pa pojasnil o morebitnih namerah za dvig premije še ni.

Minister: Poteza Vzajemne je preuranjena

Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje potezo Vzajemne za preuranjeno. Po njegovem mnenju je danes namreč nemogoče oceniti morebitne večje stroške, ki jih bo zavarovalnicam prinesla uveljavitev zakona za uravnoteženje javnih financ.

Minister pa, kot je zapisano v sporočilu za javnost, pojasnjuje, da varčevalni ukrepi, ki jih prinaša zakon za uravnoteženje javnih financ, pomenijo znižanje stroškov tudi na področju zdravil, medicinsko tehničnih pripomočkov in cen zdravstvenih storitev izvajalcev, kar bo tudi zmanjšalo stroške zavarovalnicam iz naslova doplačil storitev.

Zato minister poudarja, da bi bilo prav, da bi zavarovalnice o dvigu premij odločale na osnovi dejanskih stroškov, ki jih bodo prinesli varčevalni ukrepi, ter na zavarovalnice apelira, naj upoštevajo tudi prihranke iz preteklih let.