Bistvo razhajanj med vodstvom in okoli 100 medicinskimi sestrami, ki delajo v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana, je vprašanje dopustnosti prenosa napredovanj, doseženih na delovnem mestu srednje medicinske sestre, na delovno mesto diplomirane medicinske sestre.

Kombinirane pogodbe

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, so srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, priznali dosežena napredovanja tudi v deležu iz delokroga za diplomirane medicinske sestre. To pa je bilo ovrednoteno v t. i. kombiniranih pogodbah, ki jih je omogočal aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki je bil sklenjen po lanski stavki medicinskih sester.

Ko pa se je izkazalo, da tovrstna napredovanja nimajo zakonite podlage, jih je bil delodajalec dolžan odvzeti, zatrjujejo v UKC. Oziroma kot trdijo v sindikatu Pergam, je tem medicinskim sestram vodstvo UKC ponudilo pogodbe o zaposlitvi z bistveno nižjo plačo.

Vodstvo UKC obžaluje napoved stavke, saj pogovori še potekajo

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je ob tem poudaril, da izplačevanje napredovanj srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih, a za to nimajo izobrazbe, ni nikjer opredeljeno kot zakonito.

Sicer pa si vodstvo UKC vse od neustrezne prevedbe plačnih razredov prizadeva za ustrezno rešitev položaja srednjih medicinskih sester, ki v enotah intenzivne terapije III opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester, so sporočili iz UKC Ljubljana. Tako vodstvo kliničnega centra obžaluje, da sindikat stavko napoveduje kljub številnim pogovorom. Ob tem napovedujejo, da se bodo pričeli pogajati v najkrajšem možnem času.

Vodstvo upa, da do stavke ne bo prišlo

V UKC Ljubljana na oddelkih intenzivnih terapij III postopno izvajajo reorganizacijo že vse od dodatnih zaposlitev 47 diplomiranih medicinskih sester. Kot so pojasnili, želijo delo organizirati tako, da bo poskrbljeno za ustrezno umestitev vseh srednjih medicinskih sester. Tistim srednjim medicinskim sestram, ki ne izpolnjujejo pogojev tudi za opravljanje del diplomiranih, pa bodo ponudili novo pogodbo o zaposlitvi za delovno mesto srednjih medicinskih sester, bodisi v tej bodisi v drugi delovni enoti UKC.

Danes napovedana stavka se bo pričela prihodnji ponedeljek na delovnih mestih do izpolnitve stavkovnih zahtev. Vodstvo UKC Ljubljana napoveduje, da si bo prizadevalo, da do napovedane stavke ne bo prišlo, zato se bo pogajalo s predstavniki sindikatov.

UKC Ljubljana ima 7800 zaposlenih. Vseh predstavnikov zdravstvene nege je okoli 3600. Medicinskih sester z dvojnimi pogodbami v enotah intenzivnih terapij III je 132. Od teh jih je nove pogodbe, ki prinašajo tudi možnost dodatnega izobraževanja za pridobitev izobrazbe diplomirana medicinska sestra, podpisalo 53, so še sporočili iz UKC Ljubljana.