Tobačna industrija poskuša s številnimi aktivnosti onemogočiti ali upočasniti uvedbo oziroma izvajanje učinkovitih ukrepov za zmanjševanje rabe tobaka, med drugim tudi izvajanje mednarodne konvencije WHO za nadzor nad tobakom, ki jo je ratificirala tudi Slovenija, opozarjajo v Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Ob tem navajajo, da so pomembna ciljna skupina za tobačno industrijo mladostniki. Med slovenskimi 15-letniki je že poskusilo kaditi nekaj več kot polovica vseh, vsaj enkrat na teden ali pogosteje pa kadi približno petina 15-letnikov.

"Cilji ukrepov za zmanjševanje rabe tobaka in s tem bolezni in smrti, povezanih s tobakom, so namreč v nasprotju s cilji tobačne industrije, ki želi čim bolj povečati svojo prodajo in dobiček," pojasnjuje Helena Koprivnikar z IVZ. Opozarja, da so mladostniki za tobačno industrijo še posebej pomembna ciljna skupina, saj se kadilske navade praviloma vzpostavljajo prav v obdobju adolescence, to je do 19. leta starosti. Odrasli redni kadilci so kar v 80 do 90 odstotkih začeli kaditi, razvili kadilske navade in zasvojenost do konca adolescence, je še dodala.

Kajenje je sicer tudi pri nas najpomembnejši preprečljivi dejavnik tveganja za izgubljena zdrava leta življenja zaradi prezgodnje smrti in zmanjšane zmožnosti posameznikov.

"Rabi tobaka pripisujemo 19 odstotkov vseh smrti pri Slovencih, starih 30 let ali več, 27 odstotkov pri moških in 11 odstotkov pri ženskah," navaja Koprivnikarjeva. Tako uporaba tobaka predstavlja vsako sedmo prezgodnjo smrt v starostni skupini med 30 in 44 let in vsako tretjo prezgodnjo smrt v starostni skupini med 45 in 59 let.

Po podatkih WHO je bilo v 20. stoletju kar 100 milijonov smrti povezanih s posledicami tobačnih izdelkov. Če se bo ta trend nadaljeval v 21. stoletje, pa bo število smrti naraslo na milijardo.