Raziskava je prav tako pokazala, da je 70 odstotkov trenutnih in nekdanjih kadilcev v državah EU začelo kaditi pred dopolnjenim 18. letom starosti, povprečna starost, pri kateri so začeli kaditi, pa je 17,6 leta.

Revizija direktive o tobačnih izdelkih

Slovenija sicer krepko odstopa od povprečja EU, saj je povprečna starost, pri kateri Slovenci začnejo s kajenjem, pri dobrih 20 letih najvišja v sedemindvajseterici.

Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli je izrazil zaskrbljenost, ker večina Evropejcev začne kaditi v tako mladih letih. Prizadeva si, da bi Evropa spoštovala mednarodne zaveze, ki urejajo tobačne izdelke, vključno z zmanjšanjem njihove privlačnosti za mlade.

"Evropska komisija zato že oblikuje predlog za revizijo direktive o tobačnih izdelkih," je dejal Dalli. Predlog namerava komisija predstaviti v drugi polovici letošnjega leta.

Komisar Dalli je omenil tudi nekaj pozitivnih rezultatov raziskave, kot je široka podpora državljanov strožjim ukrepom za nadzor tobaka, saj 60 odstotkov vprašanih podpira njihovo uvedbo.

14,2 pokajenih cigaret na dan

Prav tako se v povprečju zmanjšuje število pokajenih cigaret na dan, ki v vseh državah EU znaša 14,2 cigarete, kar je za malenkost manj kot 14,4 cigarete na dan v letu 2009.

Slovenija tudi tu krepko izstopa, saj se je od leta 2009 število pokajenih cigaret na dan zmanjšalo za 2,6, kar je največ v EU. Kljub temu so Slovenci še vedno v povprečju EU pri številu pokajenih cigaret.

Slovenija je prav tako dosledna pri izvajanju protikadilskih ukrepov, ki omejujejo kajenje v restavracijah. Le dva odstotka vprašanih Slovencev je v zadnjih šestih mesecih obiskalo restavracijo, v kateri so ljudje kadili, s čimer se je Slovenija uvrstila na drugo mesto v sedemindvajseterici.

V primerjavi s Slovenijo pa je 72 odstotkov vprašanih v Grčiji v zadnjega pol leta stopilo v restavracijo, kjer so nekateri gostje kadili.

Kajenje tobaka je najpogostejši posamični vzrok smrti v EU. Vsako leto povzroči okrog 700.000 prezgodnjih smrti.