Načrtovani prihodki zavoda v finančnem načrtu za letošnje leto znašajo 2,33 milijarde evrov, odhodki pa 2,35 milijarde evrov, je razvidno iz gradiva, ki so ga posredovali iz ZZZS po seji upravnega odbora. Ker ima zavod po zaključku lanskega leta še 20,35 milijona evrov sredstev na računu, ki so bila ustvarjena s presežki prihodkov nad odhodki v preteklih letih, lahko načrtuje tekoče poslovanje s primanjkljajem prihodkov nad odhodki največ do te višine.

Kljub pozitivnim učinkom ukrepov po zakona za uravnoteženje javnih financ na finančno poslovanje ZZZS pa zavod za vse obveznosti potrebuje 2,38 milijarde evrov. To je za 29,9 milijona evrov več, kot znaša najvišji dopustni znesek za načrtovane odhodke, da zavod letošnjega poslovnega leta ne bi zaključil z zadolžitvijo kljub načrtovani porabi sredstev na računu.

Zato, podobno kot je ZZZS finančno zaključeval poslovno leto 2011, s finančnim načrtom predvidevajo zamik plačila tretjega dela mesečne decembrske akontacije izvajalcem zdravstvenih storitev v znesku 29,9 milijona evrov v januar 2013.

S tem prenosom plačila dela obveznosti v prihodnje leto ZZZS zmanjšuje načrtovane odhodke v letošnjem letu in zagotavlja, da tega leta ne bo zaključil z zadolžitvijo, so navedli v sporočilu za javnost po seji upravnega odbora. Če bi bila realizacija ugodnejša od načrtovane po tem finančnem načrtu, pa bo zavod temu ustrezno zmanjšal predviden zamik plačila obveznosti za 2012 v leto 2013.

Zavod ob koncu lanskega leta namreč ni plačal 41 milijonov evrov zapadlih obveznosti, da ni prišlo do zadolžitve. Te obveznosti je poravnal 3. in 5. januarja 2012. V skladu z računovodskimi predpisi so zato ta plačila vključena med odhodke v letu 2012.

Finančni načrt ZZZS za leto 2012 sicer vključuje finančne učinke zakona za uravnoteženje javnih financ. Po zadnjih izračunih, ki so jih opravili na zavodu, bo skupni učinek zakona za ZZZS v letošnjem letu znašal 53,22 milijona evrov, v prihodnjem letu pa 98,68 milijonov evrov. Poleg tega finančni načrt predpostavlja ukrep, da naj bi se z aneksom k splošnemu dogovoru za letošnje leto dodatno znižale cene vseh zdravstvenih storitev za tri odstotke od začetka maja dalje, kar zmanjšuje odhodke za zdravstvene storitve v letu 2012 za 29,9 milijona evrov.

Predlog finančnega načrta bo upravni odbor poslal v obravnavo skupščini zavoda, ki bo zasedala predvidoma 7. junija. Finančni načrt mora potem potrditi še vlada.

Sicer pa upravni odbor zavoda načrtuje pripravo rebalansa finančnega načrta, če bo tekom leta prišlo do takšnih pogojev poslovanja, ki ne bodo zagotavljali realizacije načrtovanih prihodkov zavoda, če bo ZZZS naložene obveznosti, ki jih finančni načrt ne vključuje. Prav tako bodo šli v pripravo rebalansa, če učinki predvidenih ukrepov za uravnoteženje finančnega poslovanja ZZZS ne bodo realizirani v načrtovani višini ali pa bodo med letom spremenjeni elementi za oblikovanje cen programov in bodo tako povečali odhodke ZZZS nad načrtovane.