V Turčiji je splav legalen do 10. tedna nosečnosti, po tem roku pa so dovoljeni nujni splavi iz zdravstvenih razlogov. V splav mora privoliti nosečnica, če je poročena, pa tudi njen mož. Carske reze pa v Turčiji opravljajo na zahtevo.

Minister Akdag je danes povedal, da so zdravnike posvarili pred izvajanjem nenujnih carskih rezov, pripravljajo pa tudi študijo glede uvedbe ukrepov proti splavu.

Premier Erdogan, ki velja za zagovornika velikih družin, je v petek razburil javnost z izjavo, da je splav po njegovem umor. "Nihče ne bi smel imeti pravice dovoliti tega. Nobene razlike ni, ali ubiješ otroka v maternici ali zunaj nje," je poudaril. Ob tem je splav označil za "zvit načrt za izbris turškega naroda s sveta" in "zaroto za zaviranje gospodarske rasti države".

Njegove izjave so povzročile razburjenje predvsem med ženskami. Aktivistke so ga označile za "sovražnika žensk". V Carigradu je tako konec tedna protestiralo več deset žensk, ki so med drugim nosile transparente z napisi "Ali je pravica do splava stvar premiera?" in "Gre za naše maternice, me imamo carski rez ali splav".

Protesti okoli 300 žensk so napovedani tudi za danes pred poslopjem turške vlade v Ankari. Aktivistke naj bi se po napovedih francoske tiskovne agencije AFP danes sešle tudi z ministrico za družino in socialne zadeve Fatma Sahin, ki sicer podpira Erdoganovo stališče.