Zdaj Pedosano obiskuje že 80 mamic z otroki. Povedali sta, da država zagotovi fizioterapijo le za prezgodaj rojene otroke in tiste, ki imajo gibalne težave. Gre za to, da se spodbuja gibalni razvoj otroka in da se matere in očetje naučijo, da je otroka treba spodbujati, vendar se ne sme prehitevati razvoja. Dnevna vadba traja 45 minut, priporočljiva je enkrat do dvakrat na teden.

Gibalni razvoj otroka se začne že v maminem trebuhu in je še posebej intenziven do tretjega leta starosti, zato je še kako pomembno, kako se z njim ravna in kako se ga spodbuja. Zelo pomembno je, da se mu omogoči, da pridobi čim več izkušenj, da raziskuje svoje telo in da se čim več prosto giblje na tleh. "V prvih dneh življenja se dojenček giblje preko rok staršev. Zato je zelo pomembno, kako z njim ravnamo, kako ga dvigamo, spuščamo, pestujemo in nasploh preživljamo čas z njim. Če ga ustrezno usmerjamo in mu damo priložnost, začne dojenček zelo kmalu sodelovati. Če ga omejujemo pri gibanju, pa se tako njegov telesni kot mentalni razvoj upočasnita. V vadnici razvojno gibalnih uric učimo starše, kako ravnati z dojenčkom in ga z ustreznimi prijemi in igro spodbujati v njegovem razvoju," pravita Janja, ki predava na materinski šoli v Zagorju, vadbo pa vodi tudi v Trbovljah, in Vesna, ki je bila v Ljubljani na izobraževanju vadbe z otroki. Obe pa sta se udeležili izobraževanja o gibalnem razvoja dojenčka.

Milan Hosta, doktor filozofije športa, ocenjuje, da ker so prva leta otroštva zlata leta motoričnega razvoja, je takšna vadba koristna, seveda če je tisti, ki jo vodi, strokovno dobro podkovan z občutkom za otroka. Tudi pripomočki pri takšni vadbi morajo biti ustrezni. Včasih so starši preveč ambiciozni in bi radi, da njihov otrok čim več zna. "Če otrok preskoči fazo plazenja in se ga prehitro začne postavljati na noge, lahko kasneje pride do disleksije. Plazenje je namreč pomembno za koordiniranje očesa in roke. Otroka je treba pri gibanju vsekakor spodbujati", še dodaja Hosta.