V zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki so ga poslanci sprejeli v petek, je namreč predviden petodstotni prenos dela plačila za nekatere zdravstvene storitve iz obveznega na dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Minister za zdravje je na današnji seji DZ odgovarjal na poslansko vprašanje Darka Jazbeca (Pozitivna Slovenija) o posledicah te odločitve. Gantar je napovedal, da se bo prihodnji teden predvidoma srečal s vsemi tremi zavarovalnicami, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pri čemer pričakuje, da ne bodo pomembno zviševale premij. V najslabšem primeru je mogoč dvig premije za okoli tri evre, ocenjuje Gantar, ki meni, da to ni številka, ki "bi morala zelo skrbeti".

Poleg tega bo takšna ureditev veljala le pol leta, saj Gantar napoveduje, da je treba sistemsko zakonodajo s področja zdravstvenega zavarovanja spremeniti še letos. Po njegovih besedah je namreč treba odpraviti dualizem v plačevanju prispevkov, saj smo "država, ki največ praktično iz žepov ljudi doplačuje za obvezno zdravstveno zavarovanje".

Pri zdravstveni reformi se bo sicer po njegovih besedah postavilo vprašanje, katere pravice bodo zajete samo v obveznem zavarovanju in katere v dopolnilnem ali dodatnem.