Ameriška zdravstvena in prehrambena administracija (FDA) sicer ni zavezana k upoštevanju nasvetov komisije, a ponavadi to stori, poroča BBC. Sicer pa določeni zdravstveni delavci in aktivisti v boju proti HIV odobritvi zdravila nasprotujejo.

Kot poroča BBC, dopisniki poročajo, da bi lahko to bil nov mejnik v boju proti zahrbtnemu in še vedno smrtnemu virusu HIV in Aidsu.

Truvado je FDA že odobrila za ljudi, ki so HIV pozitivni, uživajo jo skupaj z obstoječimi proti-retrovirusnimi zdravili. Raziskave z leta 2010 so potrdile, da Truvada zmanjšuje tveganje za obolenje s HIV-om pri zdravih homoseksualnih moških in pri partnerjih heteroseksualcev, ki so že HIV pozitivni, za od 44 do 73 odstotkov.

Svetovalni komite za protivirusne droge, ki svetuje FDA , je s kar 19 glasovi proti trem glasovala za predpisovanje tega zdravila visokim rizičnim skupinam, kot so neinficirani moški, ki imajo veliko spolnih partnerjev. Odobrili so jo tudi za neokužene ljudi, ki imajo partnerje, ki so okuženi in pa za ostale skupine, ki so ogrožene, da se bodo s spolnimi odnosi okužile.

Nasprotniki slabost zdravila vidijo predvsem v lažnem občutku varnosti, ki ga lahko dobijo bolniki, poleg tega pa se bojijo, da bi se lahko razvil nov virus HIV, ki bi bil na zdravilo odporen. Truvada je tudi zelo draga, opozarjajo.

''Moramo upočasniti tempo. Preveč imam rad svojo skupnost, da ne bi povedal svojih pomislekov,'' je dejal Joey Terrill iz fundacije Aids Healthcare Foundation, ki nasprotuje zdravilu. Medicinska sestra je komiteju dejala: "Truvada se mora jemati vsak dan, stoodstotno in vedno, in moje izkušnje mi povedo, da se to ne bo zgodilo.''

FDA bo svojo odločitev podala do 15. junija.