Delovno okolje je eno najpomembnejših življenjskih okolij, zato so to še posebej izpostavili na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Nova Gorica. Ker odrasli v delovnem okolju preživijo vsaj tretjino svojega življenja, zato slednje pomembno vpliva na zdravje zaposlenih, je poudaril strokovni direktor ZZV Nova Gorica Marko Vudrag.

Na Severnoprimorskem je bil kazalnik bolniškega staleža 3,71-odstoten, kar pomeni 13,5 dni odsotnosti z dela letno na delavca in je manjši od slovenskega povprečja. Največji odstotek odsotnosti z dela so prispevale bolezni (69 odstotkov) in poškodbe. Večjo odsotnost z dela zaradi bolniškega staleža so zabeležili pri ženskah, vendar za krajše obdobje kot pri moških, tudi zaradi nege družinskih članov.

Leta 2010 je bilo v goriški statistični regiji 1007 poškodb na delu, kar je predstavljalo večje povprečje od slovenskega. Med poškodovanimi so prevladovali moški, največ poškodb pa se je zgodilo v gradbeništvu, tudi takih, ki so se končali s smrtjo.

Med najbolj nevarnimi delovnimi okolji so še vedno tista, na katerih je prisotno delo v okolju, ki je onesnaženo z azbestom. Prav bolezni zaradi dela z azbestom so v Sloveniji edine opredeljene kot poklicne bolezni in so zato zakonsko določeni ugotavljanje teh bolezni in predpisane odškodnine. Vendar se zakonodaje ne spoštuje vedno, je povedal predsednik Sindikata azbestnih bolnikov občine Brda Ernest Žnidarčič.

Žnidarčič je še poudaril, da bolniki, ki so zboleli zaradi dela z azbestom, nimajo priznanih vseh bolezni, pač pa le eno, ki jo je povzročil azbest. Tudi v tem delu bi morali zakon popraviti, da bi bil tako pravičnejši do delavcev, ki so zboleli zaradi dela z azbestom.

Na novinarski konferenci so v nadaljevanju predstavili še nekaj dobrih praks varnosti in zdravja pri delu v regiji ter predstavili projekt "V zdravju je moč, veselo na delo".