Nasprotujejo krčenju pravic prebivalstva iz javnih sredstev v višini 119,24 milijona evrov, ki jih predlaga vlada. Prepričani so, da predlogi vlade pomenijo zmanjšanje solidarnosti, zmanjšanje pravičnosti financiranja zdravstvenega sistema in zmanjšanje dostopa do zdravljenja bolnim revnim in bolnim manj premožnim. Hkrati so razočarani, da nameravata vlada in minister za zdravje Tomaž Gantar "nadaljevati zgrešeno zdravstveno politiko preteklih let." Pravijo, da želita tako vlada kot minister v škodo zdravja ljudi krčiti pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, namesto da bi sredstva iskala v smeri urejanja zdravstvenega sistema.

Kje so rezerve

Prepričani so, da je v sistemu dovolj drugih rezerv. Navedli so podatke, da bi z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja obvezno zdravstveno zavarovanje pridobilo okoli 65 milijonov evrov iz obratovalnih stroškov tega zavarovanja. Pri javnih naročilih naj bi se zaradi korupcije izgubilo okoli 30 odstotkov sredstev, hkrati so marže za zdravila odločno previsoke. "Zaradi zgrešene zdravstvene politike, ki jo ubira vlada, in za katero je v vladi najbolj odgovoren minister za zdravje Tomaž Gantar, predlagamo, da minister za zdravje razmisli o svojem odstopu z ministrskega mesta."

Po njihovih besedah naj bi ukrepi med drugim povzročili dvig letne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za okoli 30 odstotkov. Kdor denarja ne bo imel, tako ne bo mogel koristiti javnih sredstev za zdravljenje iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Gantar pojasnjuje: Ukrepi imajo takojšen varčevalni učinek

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki mu Gibanje za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva zaradi predlaganega krčenja pravic na področju zdravstva predlaga razmislek o odstopu, v odzivu pojasnjuje, da so predlagani varčevalni ukrepi usmerjeni na takojšen varčevalni učinek.

"Pri tem smo se trudili, da bi predlagani ukrepi v čim manjši meri posegali v konkretne posamezne pravice iz zdravstvenega zavarovanja," je navedel minister, ki se udeležuje neformalnega srečanja ministrov za zdravje EU na Danskem.

Takojšnji ukrepi so zaradi stanja zdravstvene blagajne po njegovih besedah nujni. "Z uveljavitvijo predlaganih varčevalnih ukrepov pa bomo lahko pridobili čas za zdravstveno reformo, ki bo zasnovana na osnovi socialnega sporazuma," je navedel.

Minister se zaveda pomena in zahtevnosti zdravstvene reforme, v sprejemanje katere bo v naslednjih mesecih vključena vsa zainteresirana strokovna in širša javnost, so zapisali na ministrstvu.