Časnik Sunday Times poroča, da je v Britaniji letno opravljenih 22.000 nelegalnih obrezovanj deklet, zgolj v Londonu pa 6.000. Tamkajšnja policija poroča, da so od leta 2008 prejeli 166 prijav ljudi, ki so se bali, da jih čaka obrezovanje.

Goreča na nasprotnica obrezovanja, manekenka Waris Dirie, ki je bila v mladosti tudi sama podvržena omenjenemu postopku, je povedala: "Če je bela deklica zlorabljena, policija takoj potrka na vrata. Če je temnopolto dekle obrezano, nikogar ne zanima. To je rasizem.“

Obrezovanje – mučenje in poniževanje

Svetovna zdravstvena organizacija sicer za ta postopek uporablja ime žensko genitalno pohabljenje (angleško female genital mutilation − FGM). Eno večjih zmotnih prepričanj v zvezi z ženskim obrezovanjem je mnenje, da je tovrstno prakso v svet ponesel islam. Izvori obrezovanja pri ženskah niso povsem pojasnjeni, vendar raziskovalci ugotavljajo, da je praksa starejša od krščanstva, islama in tudi judovske veroizpovedi, saj naj bi bila znana že v času starega Egipta. Ni pa jasno, ali se je praksa najprej pojavila prav v Egiptu ali njeni zametki v resnici prihajajo iz katere druge afriške dežele. Znano je, da so v Egiptu ženske obrezovali tako muslimani kot kristjani. Več o tem preberite TUKAJ.