Hrvaški zdravstveni minister Rajko Ostojić je danes poudaril, da je polnoletnim in delovno sposobnim ženskam, ki ne morejo zanositi po naravni poti, treba omogočiti vse, kar ponuja sodobna medicina. Zakon gre v redni postopek, minister pa pričakuje, da bodo razpravo o novi zakonodaji kmalu končali ter da bodo že z majem lahko pomagali vsem, ki to potrebujejo.

Po njegovih besedah gre za zelo zapleteno vprašanje, ki odpira vrsto etičnih, bioetičnih, socioloških, pravnih in drugih civilizacijskih vprašanj. Izrazil je tudi pričakovanje, da se bodo razprave v javnosti, ki potekajo že od prvih napovedi sprememb sedanjega zakona, nadaljevale.

Najbolj pa je odmevala njegova napoved, da bodo tudi ženskam brez partnerjev, ne glede na to, ali imajo zdravstvene težave z oploditvijo ali ne, na račun hrvaškega zavoda za javno zdravstvo omogočili oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Katoliška cerkev na Hrvaškem in predstavniki konservativnih političnih strank so posebej nasprotovali možnosti, da bi bile biomedicinske pomoči pri oploditvi deležne ne le samske, temveč tudi istospolno usmerjene ženske. Vlada je na to pojasnila, da gre za zakon za zdravljenje neplodnosti in ne za zakon, ki ureja druge zakone, kot je tisti o pravicah istospolno usmerjenih skupnostih.

Novi zakon predvideva možnosti oploditve 12 jajčec in ne več le treh, kot določa veljavni zakon, ki ga je sprejela prejšnja desnosredinska oblast. V telo ženske bodo po novem lahko vnesli dva zarodka, starejšim od 38 let pa tudi tri.

Za Katoliško cerkev je sporna tudi usoda zarodkov, ki jih klinike ne bodo uporabile za biomedicinsko oploditev. Novi zakon namreč predvideva, da jajčece ali zarodek hranijo pet let, ki jih lahko potem lahko podarijo drugim zdravstvenim ustanovam za zdravljenje parov ali žensk. Če tega ne bi storili, bodo jajčeca ali zarodke uničili, kar je nesprejemljivo glede na nauk Cerkve o začetku življenja.

Zakon med drugim predvideva tudi pravico otrok, ki so bili rojeni s pomočjo biomedicinske oploditve, da jih bodo do njihovega 18. leta seznanili z identiteto donatorjev jajčec ali semena. Prav tako predlog predvideva načelo pravičnosti. To bo odpravilo določilo, da morajo vse ženske in pari opraviti pravno in psihološko svetovanje, ki je bilo velikokrat za njih boleče, je dejal Ostojić.

Uvedli bodo tudi načelo dostopnosti, ki bo vsem zainteresiranim omogočilo zdravljenje neplodnosti na Hrvaškem. Mediji so sicer pogosto poročali o primerih, ko so ženske in pari s Hrvaške zaradi zakonskih omejitev hodili na zdravljenje zaradi neplodnosti in tudi oploditev z biomedicinsko pomočjo v tujino, pogosto v Maribor. Po besedah Ostojića je Hrvaška za njihovo zdravljenje v tujini lani plačala slabih šest milijonov evrov.

Hrvaški minister za zdravje je sicer v razpravah pogosto poudarjal, da gre za enega najboljših tovrstnih zakonov v Evropi, ko gre za skrb za ženske in pare, ki ne morejo imeti otrok zaradi zdravstvenih razlogov.