Podatki kažejo, da zaradi strahu pred stigmatizacijo, ki še vedno spremlja depresijo, kar 25% najstnikov ne poišče zdravniške pomoči, kar pa je lahko za posameznike usodno, saj jih omejene kapacitete za spopadanje z vsakdanjimi izzivi lahko kaj hitro pripeljejo do uporabe drog, socialne neprilagojenosti, bolezni in celo samomora.
 
Raziskovalni inštitut "Nationwide Children's Hospital“ iz Ohia je v svojih analizah, na sicer majhnem vzorcu 14 testiranih najstnikov, prišel do presenetljivih odkritij. Eva Redei in njen raziskovalni tim, so doslej uspeli identificirati 11 genetskih markerjev, ki se pojavijo pri najstnikih zbolelih za depresijo in jih pri njihovih "zdravih“ vrstnikih ni zaslediti, ter 18 markerjev po katerih lahko ločijo najstnike z depresijo od najstnikov z depresijo in drugimi anksioznimi motnjami.
 
Nove raziskave bodo lahko pomagale tako najstnikom kot odraslim, testiranje za depresijo pa bi znalo postati v bližnji prihodnosti enostavno, kot je določanje holesterola ali diabetesa.
 
Odkritje za enkrat obeta velik potencial v diagnosticiranju depresije pri najstnikih, potrebno pa bo opraviti še precej testiranj na večjem številu ljudi ter nadaljnje raziskave za razvoj krvnih testov.