Predlog novele predlaga črtanje 60. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki določa pravno podlago za sprejetje podzakonskega akta, na podlagi katerega je posameznim zavezancem za plačilo prispevka za zdravstveno zavarovanje prispevek mogoče zmanjšati ali odpisati.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da je predlog sicer vsebinsko smiseln, a da na ministrstvu pripravljajo sistemske spremembe področja zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, ki bodo celostno in sistemsko uredile tudi področje možnosti zmanjšanja ali odpisa dolga plačila prispevka za zdravstveno zavarovanje. Sistemske spremembe bi po ministrovih besedah morali sprejeti že v letošnjem letu. Sicer pa so za stabilizacijo poslovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predvideli dovolj ukrepov, da bo to letos vzdržno, je članom odbora pojasnil Gantar.

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin je opozoril, da je skupščina zavoda že na seji decembra 2011 sprejela sklep, po katerem odpis plačila ni več možen. Na podlagi sklepa je nastal tudi pravilnik in komisija, s katerima bdijo nad uresničevanjem sklepa. Tako na zavodu po Fakinovih besedah dokaj uspešno poskušajo izterjati vse prispevke, a se dogaja, da nekaterih ni mogoče izterjati oz. se nekateri postopki predolgo vlečejo. Zato je pozval odbor, naj predlog novele podpre.

Štefan Tiselj je v imenu poslanske skupine SDS dejal, da predlogu zakona nasprotujejo prav zaradi tega, ker ministrstvo za zdravje pripravlja celovito spremembo zakonodaje tega področja.

Poslanka SD Andreja Črnak Meglič opozarja, da na celovito spremembo zdravstvene zakonodaje čakamo že 12 let, zato je po njenem mnenju pomembno ukrepati čim prej. Poudarila je, da predlog novele zakona v parlamentarno proceduro ni vložila prejšnja vlada, temveč državni svet. Namen novele pa je izključno, da se stvari uredijo, pravi Črnak Megličeva.

Poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič pa se sprašuje, zakaj je mnenje vlade k predlogu novele zakona negativno, če je takšen ukrep predviden v dokumentu uravnoteženja javnih financ. Do sistemskega zakona, ki ga bo predlagala vlada, bi lahko po njegovih ocenah preteklo najmanj še eno leto, za kar pa se boji, da ni časa. Zato ne razume "tega sprenevedanja" in zavlačevanja.

Državni svetnik Peter Požun je v imenu predlagatelja izrazil veselje nad tem, da obstaja konsenz, da je treba področje čim prej urediti. Ni pa prepričan, da imamo v Sloveniji še eno leto časa, da se ta zakonodaja spremeni.

Predlog novele zakona so jeseni lani pripravili v Zares. Zaradi takrat bližajočih se predčasnih državnozborskih volitev pa ga je državni svetnik iz vrst Zares Andrej Rus vložil v obravnavo državnemu svetu. Svetniki so predlog podprli in vložili v parlamentarno proceduro.