Vzrokov za vse pogostejše poseganje po protibolečinskih zdravilih mimo zdravnika je po besedah Nene Kopčavar Guček iz Zdravstvenega doma Ljubljana več. Vedno bolj smo vajeni, da z bolečino ne obremenjujemo zdravnikov in zanjo poskrbimo sami, na nas pa pomembno vplivajo tudi reklame, ki zdravila predstavijo kot nekaj, kar bo izboljšalo naše počutje. Po mnenju zdravnice je prav tako zastarelo mišljenje, da nekaj bolečine ne škodi in lahko potrpimo.

Bolečina ni negativna, je pomemben znak

Kljub temu da je bolečina najpogostejši vzrok obiska zdravnika ali lekarne, farmacevtka in članica lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič sporoča, da bolečina kot taka ni negativna, saj gre za pomemben znak, da se v telesu nekaj dogaja. Ker bistveno vpliva na kakovost življenja, je lajšanje bolečine v času raziskovanja vzroka primerno in edino dopustno, dodaja Potočnik Benčičeva.

Če trpimo za blago ali zmerno bolečino, ki traja krajši čas, farmacevti nepredpisanih protibolečinskih zdravil ne odsvetujejo. Vseeno pa se moramo zavedati, da je pravilna uporaba mogoča le ob doslednem upoštevanju navodil in priporočenih odmerkov. Čas jemanja zdravila glede na obrok hrane je pomemben, ker s pravilnim jemanjem izboljšamo učinek delovanja, zmanjšajo pa se tudi nezaželeni učinki, med drugim opozarja Darja Potočnik Benčič.

Do odvisnosti ne pride, če zdravila uporabljamo v skaldu z navodili

Kot je pojasnil Bojan Madjar, je strah pred odvisnostjo od protibolečinskih zdravil, prisoten v javnosti, skorajda odveč, dokler jih jemljemo v skladu z navodili. Madjar, sicer koordinator projekta Vprašajte o svojem zdravilu, opozarja, da nam neodgovorna raba poleg odvisnosti lahko povzroči resne zdravstvene posledice, kot so alergije, astmatični napadi, zvišan krvni tlak, razjede v želodcu, poškodbe ledvic in jeter ali celo smrt, zato posvet z zdravnikom ali farmacevtom pred uporabo ni odveč.

V okviru projekta Vprašaj o svojem zdravilu so na Lekarniški zbornici pripravili tudi zloženko, ki bo na voljo bolnikom.