Število otrok, ki redno obiskujejo celoletni gibalni in specialni pedagoški program Centra za Downov sindrom v Kranju, iz leta v leto narašča. Letos je v program, ki je odprtega tipa, vključenih 31 otrok iz vse Slovenije. V programu sodelujejo lahko že nekajmesečni dojenčki, najstarejša udeleženka pa šteje 20 let.

Kot je za STA pojasnila Sanja Steka Kaštrun, država otrokom z Downovim sindromom zagotavlja le eno obravnavo na mesec ali še manj. Ko je njen otrok z Downovim sindromom zgodaj izgubil pravico do fizioterapije v javnem zdravstvenem sistemu, sta skupaj z možem kot športna pedagoga razvila gibalni program. Skupaj z nekaterimi starši sta k sodelovanju povabila še strokovnjake za specialno pedagogiko.

Center so tako ustanovili starši, ki se zavedajo, kako pomembna je za otroka z dodatnim kromosomom na 21. paru dovolj pogosta, kvalitetna obravnava. Kontinuiran in sistematičen program na gibalnem in pedagoškem področju zagotavlja otrokom s to genetsko posebnostjo občuten napredek v razvoju. "Če se prepustimo državi, ima otrok obravnavo le enkrat na mesec v zdravstvenem domu," je povedala Kaštrunova.

V njihovem centru so otrokom sprva zagotavljali obravnavo dvakrat tedensko. Ker se je število vključenih otrok povečalo, pa se finančno več ne izide, zato imajo le dvakrat na 14 dni, enkrat gibalno, drugič specialno pedagoško spodbudo. Sodelujejo tudi starši, ki vidijo, kakšno je delo učiteljev, kako njihovi otroci delujejo in kako jih lahko tudi sami bolj spodbujajo.

Kaštrunova je opozorila, da jim vedno zmanjkuje denarja za najemnino in učitelje, saj se morajo financirati sami, brez pomoči države. "Dobro bi bilo, da bi država te programe vključila v svoj sistem in zagotavljala stalen dotok sredstev, saj pričakujemo še več članov," je poudarila in pojasnila, da se vse več staršev odloča za vključevanje otrok v center.

Center za Downov sindrom v Kranju deluje v okviru sekcije za Downov sindrom pod okriljem Zveze Sožitje, ki zagotavlja tudi manjši delež potrebnih sredstev za izvedbo programov. Veliko starši in učitelji postorijo prostovoljno in zaenkrat še lahko zagotavljajo, da je vključitev otrok v program za starše brezplačna.

Glavnino sredstev center zbere prek vsakoletnih dobrodelnih koncertov. Letošnji veliki dobrodelni koncert najlepših opernih, operetnih in popularnih melodij bo 31. marca ob 19. uri v Športni dvorani Zlato polje. Celoten izkupiček koncerta bo namenjen zgodnji obravnavi otrok v Centru za Downov sindrom Kranj.