Ibupar je izdelek, namenjen lajšanju bolečin, denimo glavobola, zobobola in podobno ter deluje tudi protivnetno. Vsebuje tudi zdravilni učinkovini paracetamol in ibuprofen. Lekarna ga prodaja kot galenski izdelek in ne kot zdravilo. "Razlika je bistvena," pravi minister. Za uvajanje katerega koli zdravila so namreč predvideni posebni postopki zaradi varnosti, ki jo mora zdravilo zagotavljati. Ibupar pa teh postopkov ni niti začel, je dodal Gantar.

Vztrajanja jim ne bi svetoval

Na podlagi četrtkovega sestanka z zdravstveno inšpektorico in Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) upa, da bo zdravilo umaknjeno s tržišča čim prej, oziroma kot pravi, je zanj "že danes prepozno". Na vprašanje o tem, ali bi moralo ljudi, ki jemljejo to zdravilo, skrbeti, Gantar odgovarja, da v tem primeru verjetno ni tako hudo. A da se slučajno ne bi kaj zgodilo, mora vsako zdravilo prestati postopek, ki pokaže, da ga lahko uporabljamo na varen način.

Ker je zakonodaja glede galenskih izdelkov nedorečena, bi sicer lahko Lekarna Ljubljana vztrajala pri svojem stališču, da gre za galenski izdelek, a minister pravi, da jim tega ne bi svetoval. Dodaja, da bo v desetih dneh pripravljeno tudi končno poročilo z ugotovitvami nadzora ministrstva. "Kot vem, gre za kar nekaj nepravilnosti, o katerih pred končnim poročilom še ne bi govoril. Mislim pa, da si Lekarna Ljubljana ne bi smela privoščiti, da prodaja zdravilo, ki nima vseh potrdil," je dejal minister. Minister Gantar je danes še napovedal, da lahko novi zakon o lekarniški dejavnosti, ki bi uredil prodajo galenskih izdelkov, pričakujemo še v letošnjem letu.

Do danes še niso prejeli odgovora

Iz Lekane Ljubljana so za Dnevnik sporočili, da izjave ministra ne morejo komentirati, ker je niso prejeli oziroma je ne poznajo. Poudarjajo, da so tablete ibupar galenski izdelek Galenskega laboratorija Lekarne Ljubljana, ki je oblikovan v skladu s predpisi za izdelavo galenskih izdelkov in Evropsko farmakopejo. "18. januarja je agencija za zdravila opravila nadzor nad proizvodjo ibuparja, kjer je pregledala dokumentacijo. Do danes še nismo dobili nobenega odgovora," so povedali.

Kot pravijo v Lekarni Ljubljana, na poziv ministrstva za zdravje niti Lekarniška zbornica Slovenija ni oporekala temu, da je ibupar galenski izdelek. Ali to drži, smo skušali preveriti na Lekarniški zbornici, a nam telefona niso dvignili.

"Če za ibupar velja, da ni galenski izdelek, bi to veljalo tudi za vrsto drugih galenski izdelkov, ki jih izdelujejo galenski laboratoriji v Sloveniji. Takoj, ko so se pojavili dvomi v status izdelka, je Lekarna Ljubljana začasno umaknila ibupar iz prodaje, dokler se zadeva z ministrstvom za zdravje ne uredi. Odgovor na to vprašanje je zelo pomemben tudi za druge izdelke vseh galenskih laboratorijev v Sloveniji, saj bi lahko, zaradi umika podobnih izdelkov, prišlo do motenj v preskrbi prebivalstva," so povedali.