Raziskava je spremljala uporabo antidepresivov pri 3500 Fincih. Organizacije, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem ljudi, so pozvale, da bi samskim ljudem morali omogočiti prostore, kjer bi govorili o svojih težavah.

Avtorji raziskave so izpostavili podatek, da se je odstotek gospodinjstev, v katerih živi samo ena oseba, v zadnjih treh desetletjih na Zahodu povišal. V Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji ena izmed treh oseb živi sama.

V okviru raziskave, v kateri je sodelovalo 1695 Fincev in 1776 Fink (povprečna starost 44,6 leta), so prostovoljce vprašali ali živijo sami oziroma v skupnosti. Drugi podatki, ki so jih zbirali, so se dotikali, kakšen je njihov življenjski stil, koliko podpore dobijo, kakšno je njihovo delovno okolje, izobrazba, prihodek, zaposlitveni status, nastanitev in tudi druge navade – kajenje, pitje alkohola in fizična aktivnost. Izsledki so bili objavljeni tukaj.

Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki živijo sami, kupili za 80 odstotkov več antidepresivov v času raziskave – od 2000 do 2008 – kot tisti, ki so živeli v določeni življenjski skupnosti. Dr. Laura Pulkii-Raback je ugotovila, da so glede duševnega zdravja najbolj ogroženi ravno ljudje, ki živijo sami.

Ljudje, ki so živeli s še eno osebo, naj bi dobili čustveno podporo in se počutili kot del družbe. Tisti, ki so živeli sami, so se pogosto počutili izolirani, odmaknjeni od družbe, težave pa so imeli tudi z zaupanjem. "Osamljenost in izolacija se izražata v pomanjkanju kanalov, po katerih ljudje lahko govorijo o svojih čustvih – nekaj, za kar vemo, da izboljšuje duševno zdravje," je pojasnila Beth Murphy, vodja organizacije Mind.