Ameriške raziskave na plešastih moških in laboratorijskih miših so razkrile protein, ki naj bi bil kriv za izpadanje las pri moških. Zdravila, ki naj bi pomagala pri odpravljanju pleše, že razvijajo, poroča Science Translational Medicine.

Lasje izpadajo zaradi povečane količine posebnega proteina

Znanstveniki so se osredotočili na gensko sestavo moških, ki trpijo za izpadanjem las. Odkrili so protein, ki se zaradi količine moškega hormona testosterona povečuje v celicah lasnih foliklov. Prav ta protein je prisoten v tistih lasnih foliklih kjer moški postaja plešasti, tam, kjer pa pri isti osebi še rastejo lasje, tega proteina v celicah ni.

George Cotsarelis dermatolog, ki je vodil raziskavo pravi, da so našli tarčo za zdravljenje moške pleše, ki se pojavi pri 80 odstotkih moških srednjih let. Protein prostaglandin je torej inhibitor rasti las in glavni krivec za povzročitev pleše.

Zgolj zaviranje izpadanja las?

Logično nadaljevanje za odkrivanje zdravila proti moški pleši pomeni delovanje na prisotni protein, pri čemer pa še ni popolnoma jasno ali bo razgrajevanje proteina pomenilo tudi vrnitev nazaj na prvotno rast las ali bo zgolj zaviralo nadaljnjo izgubo las. Za takšne ugotovite Cotsarelisovi znanstveniki potrebujejo še kar nekaj časa.

Mazilo za ponovno rast las

Vodja raziskave je poudaril, da nekatera zdravila, ki preprečujejo nabiranje proteina v lasnih foliklih že obstajajo, nekatera pa so na kliničnih testiranjih, vendar takšna zdravila ne pripomorejo k ponovni vzpostavitvi rasti las, zato njegova skupina znanstvenikov upa, da bi odkrila mazilo, ki se bo nanašalo neposredno na dele glave, kjer osebi izpadajo lasje in bo delovalo tudi na ponovno rast las.