Strokovnjaki pa kljub temu opozarjajo, da zaenkrat ni dovolj dokazov, da bi lahko aspirin priporočali kot pripomoček za zdravljenje rakavih obolenj, dodajajo pa še, da ima aspirin tudi nevarne stranske učinke kot so notranje krvavitve, ponavadi želodca.

Raka ne le zdravi, ampak tudi niža tveganje za njegov nastanek

Profesor Peter Rothwell z univerze Oxford je s kolegi naredil raziskavo na to temo in že v preteklosti aspirin povezal z nižjim tveganjem za določene vrste raka, zlasti rakom črevesa. So pa njihove pretekle študije kazale, da bi za učinek oziroma za določeno stopnjo "zaščite" pred rakom pacienti morali aspirin jemati deset let.

Tokrat, se zdi, so prišli do zaključka, da bi lahko takšno vrsto zaščite z jemanjem aspirina dosegli že v treh do petih letih. Za potrebe študije so opravili 55 različnih preizkusov, v katerih je sodelovalo 77 tisoč pacientov. Prav tako so prišli do zaključka, da aspirin ne le znižuje tveganje za razvoj raka, temveč lahko tudi ustavi razvoj te bolezni. To bi pomenilo, če povemo enostavno, da bi lahko z jemanjem manjših količin aspirina na vsakih pet pacientov preprečili en razvoj raka, so zapisali v raziskavi.

Zdravo življenje še vedno najbolj pripomore k odganjanju bolezni

Istočasno je jemanje aspirina zmanjšalo tveganje za srčne napade in kapi, hkrati pa povečalo tveganje notranjih krvavitev. A so bile te vidne le v prvih nekaj letih po začetku jemanja zdravila, v kasnejših pa se je stopnja znižala.

Kritiki so že izpostavili, da so pacienti v raziskavi vsakodnevno prejemali veliko večje količine aspirina kot je priporočenih 75 miligramov, v analizo pa tudi niso vključili obsežnih ameriških raziskav aspirina in njegovih učinkov.

Sicer pa Rothwell pravi, da je zdrave in telesno dobro pripravljene ljudi najpomembneje, če želijo ostati zdravi, da nehajo kaditi, se redno gibljejo in se zdravo prehranjujejo.