Raziskava znanstvenikov z britanske Univerze v Northumbriji je vključevala 84 študentov. Tretjina je bil družabnih kadilcev, ki so enkrat ali dvakrat na teden pokadili okoli dvajset cigaret, običajno ob koncih tedna. Druga tretjina je bila rednih kadilcev, ki so pokadili 10 do 15 cigaret na dan, zadnjo skupino pa so sestavljali nekadilci.

Raziskovalci so jih izpostavili preverjanju spomina s pomočjo video posnetkov, na katerih so si morali zapomniti dogodke v nakupovalnem središču. Na podlagi rezultatov so ugotovili, da sta se obe skupini kadilcev odrezali precej slabše od nekadilcev. Prav tako med skupinama kadilcev ni bilo rezultatskih razlik.

"Poslabšanje spomina zaradi kajenja se splošno povezuje s povečano hitrostjo cerebralne degeneracije, kot je manjšanje možganov,“ je povedal dr. Tom Heffernan, profesor psihologije na Univerzi v Northumbriji. "Nova raziskava namiguje, da omejevanje kajenja na konec tedna nima učinka – kajenje poškoduje spomin.“

Raziskovalci sicer priznavajo, da vzorec študentov, ki so sodelovali pri raziskavi, morda res ni reprezentativen za splošno kadilsko populacijo, a so že prejšnje raziskave pokazale vez med kajenjem in izgubo spomina v različnih starostnih skupinah.