Svežo vremensko napoved lahko vsak dan spremljate tukaj

Arso v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja (IVZ) vsak dan pripravlja napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku. Tako se bo največ prahu leske in jelše danes sproščalo na nadmorski višini okoli 600 metrov, v nižinah bo obremenjenost zraka s prahom jelše in tise visoka, z lesko in topolom pa srednje visoka. V zraku bodo tudi posamezna zrna vrbe in bresta. Na Primorskem bo koncentracija cipresovk in tisovk visoka, bresta, topola in jesena nizka do srednje visoka, leske in jelše nizka, v zraku bodo prav tako posamezna zrna vrbe.

Kihanje, kašelj in utrujenost

Med najpogostejše alergene rastline sodita mačica in leska, najbolj alergena pa je ambrozija, je za STA povedala predstojnica oddelka za pljučne bolezni in alergije v UKC Ljubljana Marjeta Terčelj. Najpogostejši simptomi alergij so kihanje, draženje v nosu, kašelj in utrujenost. Najpogostejši simptomi alergij v zgornjih dihalnih poteh so kihanje, draženje v nosu, vnetje dihalnih poti, vnete pa so lahko tudi oči, je dejala Terčeljeva. Dodala je, da se bolnik počuti tudi utrujenega.

Homeopat pred začetkom sezone alergij: Z natančnim izborom do ozdravitve

Kot je pojasnila, lahko alergije, ki vplivajo na spodnje dihalne poti, povzročajo suh in dražeč kašelj. Pri bolnikih z astmo lahko sprožijo napade težke astme. Po besedah Terčeljeve med alergene rastline poleg mačice, leske in najbolj alergene ambrozije sodijo tudi breza, kostanj in določeni pelodi trav. Terčeljeva tistim, ki opazijo, da so alergični na katerega od alergenih elementov, ki so v zraku, svetuje, naj se skušajo izogniti tem elementom.

V primeru simptomov obiščite zdravnika

"Takrat ko je sonce, ko je suh zrak, naj se ne sprehajajo v tistih gozdovih ali po tistih območjih, kjer je veliko cvetnega prahu," je opozorila. Terčeljeva meni, da bolniki potrebujejo za lajšanje simptomov zdravila, če so ti simptomi intenzivnejši. Ob tem je dodala, da bolniki z intenzivnimi simptomi potrebujejo tudi zdravljenje z metodo hiposenzibilizacije. Po njenih besedah tak način zdravljenja bolnika pripelje do stopnje, da na alergene elemente reagira manj intenzivno.

Bolnikom, ki spoznajo, da so preobčutljivi na določene alergene elemente, svetuje, naj čim prej obiščejo zdravnika in se dogovorijo, na kakšen način bodo omilil simptome. V nasprotnem primeru lahko bolnik postane preobčutljiv tudi na druge alergene elemente. V resnejših primerih lahko alergija pripelje tudi do kronične astme, je še poudarila.