Čeprav raziskava zatrdno ne dokazujejo neposredne povezave med spremljanjem filmskih scen popivanja, ki vodijo k uživanju alkohola tudi v vsakdanjiku, pa raziskovalci vseeno verjamejo, da mediji imajo vpliv. Ni izključena možnost, da bo najstnik, ki filmske zvezde spremlja med njihovim uživanjem v fikcijski realnosti, ne bo povzel njihovega obnašanja tudi sam. Kot tudi ne gre zavreči dejstva, da je takšno vedenje ravno zaradi filmov lahko dojeto kot družbeno sprejeto.

"Zanimivo je, kako se rezultati analize prekrivajo tudi meddržavno in medkulturno,“ pravi pediater in specialist družinske medicine James Sargent z medicinske šole Dartmouth, eden od izvajalcev raziskave. "Kadarkoli želite, vam alkohol lahko pričara občutek, da ste bogati, zabavni in prefinjeni – kot to vidite v filmih. Tako alkohol vidijo otroci in v tem tiči tudi želja, da si tega želijo.“

"Filmske scene povezane z alkoholom pospremite z razlago"

V raziskavi, ki je bila narejena med 16.000 najstniki, med 10. in 19. letom iz Nemčije, Islandije, Italije in Nizozemske, Poljske in Škotske, so udeleženi podajali informacije o svojih navadah pri gledanju filmov ter uživanju alkohola. Najstniki so morali med 50 naključno izbranimi filmi, ki so predstavljali ožji izbor izmed 250 uspešnih produkcij vsake države, nastalih med leti 2004 in 2009, navesti tiste filme, ki so si jih ogledali.

V vsakem filmu so strokovnjaki prešteli kolikokrat so bili liki prikazani med uživanjem alkoholnih pijač. 86 odstotkov od skupno 655 filmov so vsebovali vsaj eno takšno sceno. Zbir scen, ki vključujejo alkoholne pijače, so nato primerjali s pivskimi navadami preučevanih. 23 odstotkov vprašanih je do sedaj popivalo vsaj enkrat, kar je pomenilo od ene do petih alkoholnih pijač na posameznem družabnem dogodku.

Najstniki, ki so bili izpostavljeni filmskih scenam povezanih z alkoholom, naj bi bili tako temu bolj naklonjeni, pričajo rezultati raziskav. Povezavo med filmskimi scenami in uživanjem alkoholnih napitkov so potrdili tudi po tem, ko se seznanili še z drugimi morebitnimi dejavniki, ki bi lahko vplivali na to. Kot na primer pogostost pitja staršev, bratov, sester, prijateljev in drugih v socializacijskem okolju. Raziskava je tako potrdila, da so tisti, ki so videli več kot 10.000 filmskih prizorov, povezanih z alkoholom, stik z njim pogosteje poiščejo tudi v svojem realnem življenju.

Seveda morajo za potrditev takšne teze narediti še več raziskav, so jasni znanstveniki. Pri čemer starše vseeno opozarjajo, da previdnost ne bo odveč, in da naj z najstniki, ki so preko filmov soočeni z uživanjem alkohola, o tem tudi govorijo ter jih opremijo s primerno razlago.