"Vemo, da pride pri okoli 15 odstotkih porodov po svetu do življenjsko nevarnih zapletov," je dejala Kara Blackburn, svetovalka na področju zdravja žensk pri MSF, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Blackburnove ženske potrebujejo dostop do kakovostne oskrbe ob porodu, ne glede na to, ali živijo v avstralski prestolnici Sydney ali v haitijskem Port-au-Princeu ali v somalijskem Mogadišu. "Realnost je enaka za ženske v moderni bolnišnici v velikem mestu in za tiste, ki živijo na vojnih območjih, v begunskih taboriščih ali pod plastičnimi strehami po uničujočih potresih," je poudarila Blackburnova.

Po navedbah organizacije, ki je ob 8. marcu objavila poročilo "Smrt mater: Kriza, ki se ji lahko izognemo", se največ smrti, povezanih z nosečnostjo, zgodi neposredno pred, med ali takoj po porodu, najbolj pogosto zaradi zapletov, ki se jih ne da predvideti vnaprej. Najbolj pogosto se zaplete zaradi krvavitev, vnetij, splava in povečanega krvnega pritiska, ki predstavljajo glavne razloge za smrt pri okoli tretjini smrtnih primerov ob porodu.

Po navedbah organizacije lahko vse te vzroke smrti preprečijo ali učinkovito zdravijo ter zmanjšajo število smrtnih žrtev ob porodu tudi med humanitarnimi krizami. Organizacija je sama veliko vlagala v razvoj tehničnih in logističnih zmogljivosti, s pomočjo katerih lahko nudijo primerno oskrbo ob porodih.

"Tragično je, da še vedno toliko žensk umre ob porodih, čeprav vemo, da ima kakovostna oskrba v času poroda neposreden vpliv," je še dejala Blackburnova ter poudarila, da se moramo spomniti, da je smrt mater ob porodu smrt, ki se ji lahko izognemo.